En zo is het. Avocado’s zijn machtige vruchten (ja, het zijn vruchten), maar barsten daarbij van de voordelen en zijn daarom ook erg ‘ hot’ in de wereld van de foodies: een echte superfood. Een term waar we zo nu en dan een beetje moe van worden. Maar… het blijft een feit dat avocado’s gezond zijn, plus ze zijn in veel gerechten te gebruiken, wat totaal niet erg is:

1. Het is geen dikmaker
Het is inderdaad zo dat avocado’s rijk zijn aan vetten, maar dit zijn enkelvoudige vetten. Deze zijn goed voor hart- en bloedvaten. Vooral omega 9 is rijk aanwezig in de vrucht. Deze gezonde vetten geven een lang verzadigd gevoel, waardoor je minder snel zult grijpen naar andere (ongezonde) versnaperingen.

2. Reguleert de bloedsuikerspiegel
De vrucht zorgt voor een fit lichaam, een gezond stel hersenen en een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Avocado’s zijn namelijk rijk aan kalium, wat de tegenhanger is van natrium. Natrium heeft de eigenschap de bloeddruk te verhogen. Door meer kalium tot je te nemen, herstel je de balans en voorkom je een hoge bloeddruk. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel blijft je energie constant en heb je minder last van bijvoorbeeld een middagdipje.

3. Bevordering happy hormoon
Een avocado bevat foliumzuur welke de productie van diverse ‘happy’ hormonen stimuleert, zoals dopamine, serotine en norepinefrine. Deze hormonen hebben invloed op:

1. De energiebalans
2. De eetlust
3. De manier waarop pijnprikkels worden ervaren
4. De kwaliteit van de nachtrust

Avocado’s hebben een positieve invloed op bovenstaande punten.

4. Goed voor de ogen
Iedereen weet dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Dit komt omdat ze carotenen bevatten, evenals avocado’s. De carotenen in avocado’s zijn luteïne en zeaxanthine. Dit zijn krachtige antioxidanten die een positieve invloed hebben op de ogen. Ook zijn ze onderdeel van de gele vlek, vandaar dat leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie uit kan blijven door het eten van avocado’s. De watte? Maculadegeneratie, ook wel slijtage van het netvlies genoemd.

5. Een mooie huid
De carotenen, goede kwaliteit oliën en vitamine E werken samen om de huid jong en soepel te houden. Vooral omega 9 draagt hieraan bij door de hydratie te verbeteren. Ook zit er vitamine C in een avocado, wat weer bijdraagt aan de vorming van collageen in de huid.

6. Lekker in veel gerechten
Avocado’s zijn werkelijk fantastisch lekker op eh… praktisch alles. Hij is romig en zacht van smaak, waardoor het een perfecte toevoeging is aan veel gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een voedzame smoothie, door de salade, verse guacamole en zelfs met chocolade(mousse) smaakt het voortreffelijk!

Voedingswaarde avocado
Altijd fijn om te weten wat je naar binnen werkt. Daarom hieronder nog wat avofeitjes op en rijtje:

Voedingswaarde avocado (200 gram):

322 kcal
17 gram koolhydraten, waarvan
1 gram suiker
16 gram vezels
4 gram eiwit
29 gram vet

Een avocado van 200 gram bevat de volgende vitamines en mineralen:

Vitamine A: 6% van de ADH
Vitamine B6: 26% van de ADH
Vitamine C: 33% van de ADH
Vitamine E: 21% van de ADH
Vitamine K: 53% van de ADH
Foliumzuur: 41% van de ADH
Kalium: 28% van de ADH
Magnesium: 15% van de ADH
Koper: 19% van de ADH
Mangaan: 14% van de ADH

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.