Altijd al gelukkig willen zijn of worden? Er zit een stof in je lichaam die jou gelukkig maakt. Maar die moet wel gestimuleerd worden. Wil je weten hoe?

In het lichaam zitten een aantal stoffen die je stemming positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde neurotransmitters, het gelukhormoon serotonine, dopamine en ga zo maar door. Deze stoffen brengen prikkels over in je hersenen. Als er genoeg van deze stoffen in je hersenen zit, heb je een gelukkig gevoel in je lichaam. Je kunt er echter ook een tekort van hebben of zelfs teveel.

Serotonine is zo’n stof. Het maakt je gelukkig en heet niet voor niets het gelukhormoon. De stof zorgt voor een goede stemming en zorgt voor een goed geheugen. Daarnaast wordt de darmbeweging positief beïnvloed en word je bloeddruk op orde gebracht.

Serotonine kan op verschillende manieren in je lichaam worden opgewekt. Er bestaan chemische manieren om serotonine op te wekken, zoals medicatie, maar ook natuurlijke. Serotonine wordt in je lichaam aangemaakt door het eiwit tryptofaan. Dat komt vooral voor in melk, kaas, vlees, kip, ei en banaan. Maar ook in amandelen, andere soorten noten en schaal en schelpdieren. Kortom ‘het gezonde eten.’ Vitamines en mineralen zijn ook belangrijk bij het vormen van het gelukhormoon. Vooral vitamine B en C en ijzer.

Bij lagere hoeveelheden serotonine in de hersenen, kan men stress krijgen

Vergeet de fabeltjes rondom serotonine. Zo wordt er bijvoorbeeld wel eens gezegd dat voeding die rijk is aan het aminozuur tryptofaan het serotonineniveau automatisch verhoogt. Dat is niet zo. Als je bijvoorbeeld veel kip of kalkoen eet, krijg je niet automatisch meer serotonine binnen. In het lichaam moet namelijk eerst nog gestreden worden met andere aminozuren om door het transportsysteem van het lichaam te worden opgenomen.

Bij lagere hoeveelheden serotonine in de hersenen, kan men stress krijgen. Mensen die aan een depressie leiden hebben daarom vaak ook een tekort aan serotonine. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Vooral de behoefte om zoet te eten en te drinken verhoogd dan. Je krijgt eetbuien, hoofdpijn, een trage stoelgang en pijn. Je gaat slecht slapen, krijgt angsten, sombere gevoelens, prikkelbare darmen en nog meer bijwerkingen

13 serotonine boosters

Serotonine boosters

Serotonine Boosters 2

Serotonine Boosters 3

Serotonine Boosters 4

 

 

Voeding

Hoe vermijd je een tekort aan serotonine en dus negatieve gevoelens? Hoe verhoog je jouw serotoninepeil? Er zijn heel veel manieren.

Chocola!

Ook donkere chocolade kan je ‘gelukniveau’ verhogen. Het bevat namelijk de stof resveratrol dat op zichzelf al het serotonineniveau verhoogt. Er zit wel een belangrijk onderscheid tussen melk en pure chocolade. Melkchocolade vinden vele mensen lekkerder, maar bevat niet genoeg cacao. En laat dat nou juist de serotonine aanmaken.

Gezonde vetten

Het eten van gezonde vetten is tevens erg belangrijk als je serotonine wilt aanmaken in je lichaam. Iedereen weet wel dat er globaal gezien twee soorten vetten zijn. Verzadigd en onverzadigd. Zogenaamde omega3-vetzuren zijn erg gezond. Die vetzuren beïnvloeden het serotonineniveau in de hersenen op een positieve manier. Vis en noten zijn bijvoorbeeld rijk aan gezonde vetten.

Vermijd

Vermijd cafeïne in vooral energiedrankjes. Cafeïne onderdrukt juist serotonine. Energiedrankjes zitten bomvol suiker waardoor hetzelfde proces als bij de simpele koolhydraten in werking treed.

Massages!

Stress staat serotonine in de weg. En hoe kan je stress verminderen? Massages! Die helpen het stresshormoon cortisol te onderdrukken. Massages worden dus met de dag waardevoller. Stress is sowieso niet goed voor je, en al helemaal niet voor je serotonineniveau. Je hebt zelfs een serotoninevoorraad en stress kan die voorraad uitputten. Dit heeft weer effect op het produceren van het gelukhormoon en dat heeft weer gevolgen voor –je raadt het al- je gemoedstoestand. Vermijden van stressvolle situaties is dus belangrijk, wil je jouw serotoninepeil hoog houden. Naast massages, kan je natuurlijk ook aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en kunst gaan doen.

Schrap de simpele koolhydraten uit je eetpatroon. Zogenaamde complexe koolhydraten zijn beter. Eet je eten met simpele koolhydraten erin, zoals witte rijst en wit brood, dan verhoogt je bloedsuikerspiegel sneller. Hierdoor krijg je een insulinepiek wat vermoeidheid veroorzaakt. Complexe koolhydraten daarentegen zitten voornamelijk in volkoren voeding. Die worden langzaam opgeslagen waardoor een goede bloedsuikerspiegel intact blijft en je dus niet in een dip beland.

 

Beweging maakt gelukkig

Beweging is gezond. Dat weet iedereen en hoeft ook niet meer nader uitgelegd te worden. Maar het kan je ook gelukkig maken. Regelmatig sporten is een uitstekende manier om je serotonineniveau te verhogen. Beweging zorgt voor toename van tryptofaan. Dat is de voorloper van serotonine. Na het sporten blijft de stof nog lang in je lichaam bivakkeren waardoor je je nog uren na het sporten lekker voelt.

De manier van sporten is daarbij ook belangrijk. Train bijvoorbeeld op een acceptabel niveau en niet op een niveau waar je tot het uiterste moet gaan. Sommige mensen hebben het zo druk, dat ze geen tijd hebben om te sporten. Als jij zo’n iemand bent, probeer dan dertig minuten te wandelen. Je verbrand calorieën en je tryptofaanniveau verhoogt, waardoor automatisch je serotoninewaarde ook om hoog gaat.

Het klinkt raar, maar licht krijgen op een dag is ook heel belangrijk als je meer serotonine in je lijf wilt. Er bestaat namelijk een positief verband tussen de zogenaamde serotoninesynthese en het totaal aantal uren zonlicht per dag. Serotonineniveaus zijn daarom ook hoger in de zomer dan in de winter. Er kan dus al een lach op je gezicht verschijnen, als je even een luchtje schept of de gordijnen open doet.

Er zit namelijk ook een verschil in soort licht. Daglicht is functioneler dan kunstlicht van lampen en dergelijke. Daglicht geef je meer serotonine en teveel kunstlicht in bijvoorbeeld de avond kan de afgifte van melatonine blokkeren. Dat is het hormoon waardoor je gaat slapen.

Herleef je geluk!

Mensen zeggen het vaak. Heb je stress, denk dan terug aan leuke herinneringen of gebeurtenissen. Maar het helpt echt. Het verhoogt je serotonineniveau en dus je mentale gevoel. Concluderend kan je dus zeggen dat enorm veel dingen invloed heeft op je gemoedstoestand. Wat je eet, hoe je beweegt en hoe je kijkt naar de wereld om je heen. Chemische manieren om je serotonineniveau te verhogen zijn zeker niet nodig om je blij en energierijk te voelen!

Investeer jezelf naar meer geluk!

Mocht je weinig verstand hebben van sporten, dan raden we de schema’s aan van Droog Trainen Protocol Vrouwen of Droog Trainen Protocol Mannen. Je gaat hier alles leren over krachttraining en je kunt hierna zelfstandig verder naar een betere versie van jezelf!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.