Naarmate we ouder worden, worden we geestelijk en lichamelijk steeds meer getekend. We ontwikkelen ons ons hele leven door en ons lichaam verandert met ons mee. Het verouderen van de huid hoort helaas ook bij dit proces. De kraaienpootjes om je ogen blijven zichtbaar, verticale groefjes of vouwen tussen de wenkbrauwen worden dieper. Dit proces valt helaas niet te stoppen, maar het voorkomen en vertragen is eenvoudiger dan je denkt. Met onderstaande tien tips, ga je de rimpelvorming op een natuurlijke manier te lijf!

 

1 VOORKOM ZON

Rimpels worden voor 90% door de zon veroorzaakt. Door de Uv-straling neemt de elasticiteit van de huid af en krijgen rimpels vrij spel. Kijk bijvoorbeeld naar de huid onder- en bovenop je arm. De onderkant voelt veel zachter aan dan de bovenkant, omdat deze minder in contact komt met de zon. Vooral vrouwen die de vijftig zijn gepasseerd, zijn gevoeliger voor de zon. Ben je toch graag
in de zon? Smeer je dan altijd je gezicht in met een hoge factor zonnebrandcrème. Ook al verbrand je niet, je huid breng je wel degelijk schade toe. Qua crème kun je het beste kiezen voor eentje waar zink- en/of titaniumdioxide in zit, hiermee voorkom je dat je om de twee uur moet smeren. Zinken titaniumdioxide zijn stabiel en blijven lang op de huid zitten.

2 GEZONDE VETTEN

Omega 3 zijn gezonde vetten met veel voordelen voor ons lichaam en onze huid! Ze zorgen namelijk dat deze gehydrateerd blijft, waardoor de rimpels minder diep lijken. Omega 3 vetzuren
zitten onder andere in lijnzaadolie, walnoten, chiazaad en vette vis zoals zalm. Naast dat ze in voeding zitten, kun je ze ook gewoon in potjes kopen bij de drogist of apotheek.

3 SLAAP OP JE RUG

Een goede nachtrust is natuurlijk goed voor je huid, maar als je elke nacht op je buik of je zij slaapt, wordt je huid tegen Whet kussen of laken gedrukt wat rimpels veroorzaakt. Niet alleen in je gezicht, maar ook tussen je borsten. Leer jezelf aan om op je rug te slapen. Als de oude Egyptenaren het konden, kun jij het ook! Zij sliepen op hun rug om dromen te stimuleren, dus dat is ook nog even een mooie bijkomstigheid!

4 DONT TOUCH IT

Probeer je huid zo min mogelijk aan te raken. Hiermee houd je de bacteriën weg van je huid en voorkom je puistjes, irritaties en beschadig je de huidcellen niet. Om deze reden worden ook agressieve scrubs met bijvoorbeeld gemalen abrikozenpitten afgeraden. Hoe meer de huid beschadigt, hoe meer rimpels.

5 KOOP EEN BRIL

Wat, een bril?! Ja, een bril. Door het dragen van een (juiste) bril, kun je je ogen gewoon normaal open houden. Ook een zonnebril dragen wanneer de zon schijnt is beter voor je huid. Wanneer je dit niet doet en meer gezichtsuitdrukkingen maakt, moeten je gezichtsspieren meer werken. Hierdoor worden er groeven onder de oppervlakte van je huid gevormd, wat uiteindelijk resulteert in rimpels.

6 GOEDE ANTIRIMPELCREME

Houd je huid goed gehydrateerd met een goede antirimpelcrème met ingrediënten zoals antioxidanten en co-enzym Q10. TIP: een goedkope én goede antirimpelcrème is die van de Aldi. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat de enige wetenschappelijk bewezen antirimpelcrème Retin-A of vitamine A-zuur zijn. Oke, stiekem zijn deze twee zijn geen antirimpelcrèmes, maar een medicijn. Ze zijn daarom dan ook helaas alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

7 DRINKEN

Drink voldoende water om het vochtgehalte van je huid in stand te houden. Duh, wisten we al, maar toch wordt het vaak onderschat en komt men niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dranken die je beter niet kunt drinken, zijn alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals thee, koffie en cola. Deze dranken zorgen er juist voor dat je huid wordt gedehydrateerd. Hiernaast zitten ze vaak vol suikers die bepaalde voedingsstoffen in je huid afbreken. Kun je toch die (vrijdagmiddag)borrel niet weerstaan? Drink verstandig, drink met mate (en wat water tussendoor)!

8 SOJA

Collageen is een bouwstof die voor stevigheid in je huid zorgt.Doo het consumeren van sojaproducten, wordt de collageenproductie van de huid zodanig gestimuleerd wat weer resulteert in een betere stevigheid en structuur van de huid. Uit onderzoek blijkt tevens dat wanneer je soja op je huid smeert of het als supplement inneemt, dit zelfs beschermt tegen Uv-straling. Vervang dus wat vaker vlees voor wat sojaproducten of neem een lekker sojatoetje (aanrader: Alpro Dessert Dark Chocolate)!

9 NATUURLIJKE BOTOX

Rimpeltjes ontstaan op de plekken waar je je gezichtsspieren het meest gebruikt. Bekijk het eens in de spiegel waar ze bij jou blijven hangen na het lachen of fronsen. Op welke plekken zitten
ze en zijn ze diep? Je hoeft natuurlijk niet expressieloos door het leven, maar probeer op die plekken wat minder je gezichtsspieren aan te spannen. Een handig hulpmiddel hiervoor is Leukofix. Leukofix is een goedkope, doorzichtige huidtape die je bij de drogist of apotheek kunt kopen. Plak de tape wanneer je thuis bent of gaat slapen op de
probleemgebieden, zodat je huid strak blijft. Tijdelijk, maar wel goedkoop en effectief!

10 BE HAPPY

En dit is wetenschappelijk bewezen! Er zijn meerdere onderzoeken geweest onder vrouwelijke tweelingen in goede en deprimerende situaties. Vrouwen die aan de antidepressiva zitten zien er ouder uit en hebben meer rimpels dan hun tweelingzus. Een niet stressvolle relatie en een positieve kijk op het leven kan je gezicht jong houden.


Slank door de overgang?

Naast minder rimpels wil je uiteraard ook slank blijven. Ria Kamelle heeft Slank door de Overgang ontwikkeld speciaal voor vrouwen. Aanrader!