Amandelen staan tegenwoordig hoog in het lijstje met superfoods. Dit is niet zo gek, want ze zijn rijk aan vitamines en mineralen, goed voor het hart, hersenen en spijsvertering. En hiernaast smaken ze gewoon super goed bij bijna alles… zoals melk. Met dit gezonde recept maakt je heel easy, lekkere verse amandelmelk!

Best een karweitje zul je misschien denken, but no… zelf amandelmelk maken is helemaal niet zo moeilijk en ook nog eens stukken beter dan de amandelmelk uit het pak. Hierbij een kleine indicatie qua ingrediënten op een pak amandelmelk: water, 2% amandelen, Tri calciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (riboflavine B2), B12, E, D2). Nog best wat, vind je niet? En dan staan suiker en water ook nog eens bovenaan.

Dat kunnen wij beter!

Wat hebben we daarvoor nodig?

  • 200 gram rauwe amandelen (dus ongezouten en ongebrand)
  • 1 liter water
  • Mespuntje zout
  • Blender
  • Maatbeker
  • Kaasdoek (Google dit even)
  • Fijne zeef
  • En een grote kom

Alles paraat? Dan kunnen we aan de slag
Laat de amandelen een nachtje weken in ruim (warm) water, zodat ze zachter worden en er een mooiere amandelmelk van gemaakt kan worden. Laat de volgende dag de amandelen uitlekken en doe ze met het water in de blender. Blend het geheel tot een gladde substantie. Pak nu de kaasdoek (een panty is overigens een prima kaasdoekvervanger) en spreid deze over de zeef met hieronder een grote kom. Giet de inhoud van de blender in etappes door de zeef met kaasdoek heen en roer eventueel met een lepel erdoor om al het vocht van de pulp te onttrekken. Om de laatste ‘melk’ uit de pulp te halen: haal de puntjes van de doek naar elkaar toe en knijp het geheel uit. Je zult versteld staan wat er nog uitkomt. Jouw home made amandelmelk is ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Nog een kleine tip
Zin in wat variatie? Voeg dat wat vanille extract of pure chocolade toe bij het blenden. En hou je van wat dikkere, romige melk? Voeg dat wat minder water toe.

Enjoy!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.