Testosteron, een stofje in je lichaam. Maar wat is het precies en wat doet het in je lichaam als je er een tekort van hebt? Kun je ook teveel hebben?

Mannelijk hormoon

Testosteron is een mannelijk hormoon en wat specifieker: het mannelijk geslachtshormoon. Het speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen en in stant houden van mannelijke lichaamseigenschappen. Bij zowel mannen als vrouwen regelt het hormoon tevens een aan belangrijke processen. Bij vrouwen is de hoeveelheid testosteron wel minder dan bij mannen, alleen zijn vrouwen er gevoeliger voor dus het effect is redelijk vergelijkbaar.

Hormonen zijn stoffen die een kenmerkende uitwerking hebben op weefsels en organen. Activiteiten in je lichaam worden erdoor geactiveerd of afgeremd. Hormonen worden vervoerd door je bloed en daarna in de lever afgebroken. Je groei, stofwisseling, gedrag en je karakter wordt onder andere bepaald door hormonen. Bij zowel mannen als vrouwen wordt testosteron gemaakt door de geslachtsklieren en in de bijnieren.

Testosteron valt onder de groep steroïdehormonen. Dit zijn vetten met vier koolstofringstructuren. Deze vetten maken dat testosteron niet oplosbaar is in water. Nadat testosteron aan het bloed wordt afgegeven wordt het grootste gedeelte, ongeveer 95 procent, gebonden aan eiwitten. Er bestaat ook vrije testosteron. Dit wordt niet aan bloedeiwitten gebonden. Tevens brengt dit actief veranderingen in je lichaam teweeg. Hoe lager de bindingscapaciteit van je bloedeiwitten, des te hoger is het gehalte aan vrij testosteron in je lichaam.

Na je 25e levensjaar daalt de aanmaak van testosteron. Als je leeftijd richting de 50 komt, dan zorgt de daling ervoor dat je spiermassa en spierkracht afneemt. Je libido en de hoeveelheid vet rondom je buik wordt ook bepaald door de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Daarnaast heeft testosteron invloed op hart- en vaatziektes, het geheugen en botontkalking.

Tekort

Een tekort aan testosteron kan meerdere problemen geven in je lichaam. Minder zin in seks is waarschijnlijk een van de bekendste symptomen. Verminderde vruchtbaarheid en erectiestoornissen kunnen ook duiden op te weinig testosteron. Verder kun je last krijgen van:

  • Stemmingswisselingen, prikkelbaar gedrag of depressieve gevoelens
  • Moeheid of futloosheid
  • Afname van spiermassa en spierkracht
  • Botontkalking
  • Toename van vetmassa en dan vooral buikvet
  • Afname van lichaamsbeharing bij mannen

Hoe verhoog je testosteron?

Op natuurlijke wijze je testosteronspiegel verhogen kan op verschillende manieren. Door hard te trainen bijvoorbeeld. Hoge intensiteit op trainingsgebied zorgt voor meer productie van testosteron. Dit houdt in dat je traint met minder herhalingen en meer gewicht. Een goed vetpercentage draagt eveneens bij aan je testosteronspiegel. Maar ook genoeg water, beperkt alcoholgebruik en voldoende slaap helpen.

Heb je stress?

Dit is niet goed voor je testosteron in je lichaam. Je produceert dan namelijk veel van het hormoon cortisol wat testosteron blokkeert. Een gezonde levensstijl is over het algemeen belangrijk om de natuurlijke productie van testosteron in je lichaam een boost te geven. Weinig suikers zorgen ervoor dat je insulineniveau laag blijft, waardoor testosteronaanmaak niet wordt geremd. Tevens helpt het eten van goede vetten, in o.a. olijfolie, avocado’s, vette vis, noten en voedingsmiddelen die ook rijk zijn aan zink en magnesium. Verder is regelmatig in de zon zitten belangrijk. Vitamine D is een natuurlijk steroïde die van invloed is op de productie van testosteron.

Synthetische boosters

In de sportwereld komen twee vormen van testosteron voor: anabolen en testosteronboosters. Vooral mannen gebruiken anabolen. Het is een kunstmatige vorm van testosteron en wordt geslikt of gespoten. Veel trainers, sporters en verenigingen raden het gebruik van anabolen ten strengste af. In veel sporten zijn anabolen ook verboden. Testosteronboosters zijn echter wel legaal te verkrijgen in Nederland. Het zijn supplementen die bij correct gebruik relatief veilig zijn. Ze zorgen ervoor dat je lichaam meer testosteron aanmaakt. Toch hebben deze nog best wat bijwerkingen zoals emotiewisselingen en huidproblemen. Op een natuurlijke wijze je testosteron verhogen is het gezondst en veiligst.

Overschot aan testosteron

Je testosteron op natuurlijk of onnatuurlijk wijze doen stijgen heeft meerdere gevolgen, zowel op sportgebied als lichamelijk. Een teveel aan testosteron is volgens sommige wetenschappers ook weer niet goed. Het kan diverse problemen met zich mee brengen op mentaal, lichamelijk en psychoseksueel gebied.
De voornaamste zijn:

  • Kaalheid
  • Verstoorde vochtregulatie waardoor je onder andere een gezwollen hoofd en/of voeten kunt krijgen
  • Verhoogde agressiviteit
  • Meer kans op het krijgen van prostaatkanker en teelbalkanker
  • Ademhalingsproblemen tijdens de slaap zoals slaapapneu
  • Hartritmestoornissen bijvoorbeeld hardkloppingen
  • Verhoogde bloeddruk
  • Overbelaste nieren

Conclusie

Er zijn velen studies op het gebied van testosteron en de invloeden ervan; de positieve invloeden op mentaal en lichamelijk gebied, maar ook de potentiële gevaren en bijwerkingen. Je kunt veel voldoening halen uit het op natuurlijke wijze verhogen van testosteron. Het blijkt vooral na je 40ste belangrijk om te kijken of je nog wel voldoende testosteron in je lichaam hebt. Je kunt dit laten testen bij een arts. Die kijkt hoeveel gebonden en vrije testosteron je in je lichaam hebt en of het nuttig is om bij te nemen. Ook voor jongere mensen kan het goed zijn, bijvoorbeeld als je meer spiermassa wilt aanzetten, of als je veel klachten hebt zoals moeheid, stemmingswisselingen of buikvet. Het is belangrijk de hoeveelheid testosteron niet te overdrijven, omdat daar weer nieuwe klachten uit kunnen voortkomen. Vooral vrouwen die kunstmatig testosteron gebruiken krijgen last van bijwerkingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.