Aan het begin van een relatie is alles koek en ei. Vlinders in je buik en je gedachten zijn nergens anders dan bij deze persoon. Elke persoon heeft een eigen karakter met daarmee ook zijn eigen trekjes en eigenaardigheden. Aan het begin merk je daar misschien weinig van, maar als je elkaar beter leert kennen, beginnen ze op te vallen. Want tsja… het is een feit dat iedereen verschillend is, maar je wilt jezelf niet wegcijferen en gaat je irriteren aan de mindere kant die je eerst nog niet (zo) erg vond. Op een bepaald moment wordt jullie relatie op de proef gesteld, krijg je discussies en ruzies.

De strijd met je partner kan positief of negatief uitpakken, maar hoe dan ook, een ruzie hoort bij een gezonde relatie. Je komt op voor je eigen individu, mening en het vertrouwen in jezelf die je tegenover je partner uit. Dus echt, een ruzietje op zijn tijd kan echt geen kwaad. Sterker nog, je kunt veel van elkaar leren! Onderzoek wijst uit dat stelletjes die zo nu en dan een woordenwisseling hebben, vaak gelukkiger zijn in een relatie dan in een relatie waar nooit iets aan de hand is.

De ‘ideale ruzie’, heeft overigens wel wat richtlijnen. Wees eerlijk als je het ergens niet mee eens bent, krop je woede niet op, probeer niet alleen maar gelijk te krijgen, zeg geen dingen waar je spijt van krijgt en het allerbelangrijkste: LUISTER.

Je eigen mening

Die mag natuurlijk gedeeld worden op een gezonde manier. Wanneer jij eerlijk zegt wat op je hart ligt, voorkom je dat je je gevoelens opkropt tot de laatste druppel die de emmer doet overlopen. Jezelf blootgeven en kwetsbaar opstellen, is erg belangrijk in een relatie. Als je niet durft te zeggen wat je echt denkt, zit er iets niet goed. Je anders voordoen dan je bent, bang zijn voor je partner of bang dat de ander je verlaat… Dat is niet best kunnen wij je wel vertellen!

Een uitdaging…

Je kunt een relatie zien als een uitdaging op zich. Je bent samen één, maar hebt toch een eigen territorium die je wilt bewaken. Gehoord en begrepen worden, je hart volgen en vooral niet geremd worden. Stelletjes die zo nu en dan ruziën, uitten wat ze denken en voelen, weten beter wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Mierenneuken

Je hoeft natuurlijk niet alles wat je denkt en vindt op tafel te gooien. Wanneer je dit doet voor alle kleine irritaties die je hebt, wek je onnodige ruzies op. Sommige dingen zijn simpelweg gewoon de moeite niet waard om uit te spreken. Slik je woorden in en tel even tot drie. Elizabeth Gilbert zei ooit:

 

“You can measure the happiness of a marriage by the number of scars that each partner carries on their tongues, earned from years of biting back angry words.”