Gluten, in bijna elke soort voeding zit het wel. Gluten is een eiwit en zit in de meeste graanproducten, waaronder tarwe, spelt en rogge. Gluten zitten dus niet alleen in brood. Ook in bier, pizza, pasta, taart, koeken en kant- en klaarmaaltijden zit gluten.

 

Mensen kunnen allergisch zijn voor gluten. Althans, de juiste benaming daarvoor is tarwe-allergie of glutenintolerantie. Wanneer men dan producten eet waar gluten in zit, wordt men ziek. Glutenintolerantie houdt in dat bij het binnenkrijgen van gluten, de darmen beschadigd worden. Het zorgt vooral voor buikklachten. Het zorgt echter ook voor een mindere opname van andere voeding, waaronder mineralen en vitaminen. Hierdoor kan een persoon met een glutenintolerantie vermageren. Een tekort aan ijzer wordt ook vaak geassocieerd aan glutenallergie en kan weer tot vermoeidheid veroorzaken. Te weinig calcium kan leiden tot botontkalking.

 

Meestal wordt glutenintolerantie al op jonge leeftijd vastgesteld. Bolle buiken en dunne armen zijn twee symptomen van het niet tegen gluten kunnen. Echter wordt bij velen ook de allergie op latere leeftijd geconstateerd. Twee derde van de allergische gevallen zijn volwassen.

 

Bij vrouwen komt de allergie meer voor dan bij mannen. Maar liefst twee tot drie keer zoveel. In totaal hebben 160.000 mensen glutenintolerantie. De meesten van hen, ongeveer 135.000 weten dat echter nog niet. De klachten zijn namelijk vaag waardoor niet snel een goede diagnose kan worden vastgesteld.

 

Trend

Gluten was voorheen een niet bekend begrip. Het zat in bijna alle etenswaren, maar niemand wist er van. Het werd alleen geassocieerd aan allergieën en men wist hoogstens dat het ergens in voeding zat. Tegenwoordig is gluten een veel bekender begrip in de voedingswereld. Mensen volgen glutenvrije diëten omdat het zogenaamd gezond is. Dat is niet per definitie zo. Wanneer je glutenvrij eet, krijg je nauwelijks vezels binnen. Er zijn glutenvrije varianten voor brood en dergelijke maar die bevatten lang niet zoveel vezels als in brood, en andere volkoren producten.

 

En dus valt er een kanttekening te plaatsen bij de associatie ‘geen gluten eten is gezond.’ Glutenvrije diëten zijn erg populair onder mensen die gezond en bewust willen eten en leven. Maar sinds wanneer zijn glutenvrije diëten eigenlijk zo in? Simpel antwoord. Sinds kort. Supermarkten doen vrolijk mee –schappen liggen vol met glutenvrije producten- wat de diëtiek alleen maar versterkt. Zelfs restaurants hebben de menukaart aangepast om glutenvrije opties te bieden.

 

Daarnaast komt ook nog eens bij dat vele (Amerikaanse) celebrities glutenvrij eten. Dat neemt de ‘normale mens’ weer over en zo komt de spiraal op gang. Gluten zorgt ook nog eens voor angst. Angst voor de reactie na het eten van gluten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat gluten ook bij mensen zonder allergie reacties in de darmen kan veroorzaken. Misselijkheid, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid bijvoorbeeld.

 

Ook denkt men af te kunnen vallen door een glutenvrij dieet te volgen. Dat is niet per definitie waar want je valt in principe af door gezond te eten. En niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft. Glutenproducten vervangen door glutenvrije etenswaren? Dat scheelt niets in hoeveelheden. Natuurlijk kan het wel. Afvallen door een glutenvrij dieet. Vervang bijvoorbeeld witte meelsoorten door volkoren glutenvrije pasta’s. Je kunt daarnaast zelf sauzen maken in plaats van sauzen uit een potje te kopen. Het heeft niet zo heel veel met gluten te maken, maar bewuste gezonde keuzes maken ligt voor de hand.

 

Kortom, je valt niet af door glutenproducten één op één te vervangen door glutenvrije varianten. Wel door ongezonde varianten te vervangen door gezonde glutenvarianten. Eet gezond en skip caloriebommen. Eet bijvoorbeeld meer groenten. En blijf wel tarwe eten. Want dat is goed voor je. Zorgt voor een goede spijsvertering en stoelgang. Bied je lichaam energie wat je natuurlijk nodig hebt om de dag door te komen.

 

Tenslotte reageert elk lichaam anders op het gebruik van gluten. De één heeft na een glutenrijk product last van maagklachten, de ander eet acht boterhammen en een pak koekjes. Kies bewust en voel goed aan wat bij jezelf past. Ieder mens zit namelijk lichamelijk anders in elkaar.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.