IN 6 TIPS GROENE VINGERS

Het voorjaar, tijd voor de grote schoonmaak en alle winterkleding mag weer achterin de kast. Het kost alleen zoveel tijd en moeite. Om dit dan toch wat makkelijker te maken, hier wat lifehacking tips to ease your spring!

1

De tuin mag weer wat aandacht krijgen en daar horen 3 essentiële tuinkarweitjes bij. Het eerste is het snoeien van de struiken en heggen. Vervolgens de fruitbomen, als je die hebt natuurlijk. Uitgedroogde vruchten moeten van de takken af en ook de grond eromheen mag opgeruimd worden. Dan het bemesten en omspitten van de grond om vervolgens aan de slag te gaan met nieuwe plantjes en bloemen.

2

Een net terras is toch wel fijn. Het liefst trek je alle onkruid in zijn geheel tussen de tegels vandaan met de hand of met een haakvormig krabbetje. Lukt dit nou niet of kost dit je net teveel tijd, gooi dan kokend water over de voegen. Enige nadeel is dat de wortels van het plantje nog in de grond zitten en ze dus terug kunnen komen.

3

Nieuwe plantjes hebben nog lang geen pot nodig. Plant het zaadje van je kruiden in een gehalveerde citrusvrucht met aarde. Prik aan de onderkant een gaatje, zodat het overtollige water er wel uit kan. Deze nieuwe plantjes kunnen op het aanrecht blijven staan totdat ze klaar zijn om, geheel met citrusschil, buiten geplant te worden. Ook mogelijk in eierschillen.

4

Heb je een moestuintje geplant? Schrijf de namen van de kruiden/groenten/fruit plantjes op ijsstokjes en lak deze met doorzichtige nagellak. Je hebt dan perfecte labels, die tegen regen kunnen en een goed excuus om ijsjes te eten.

5

De plantjes water geven, doe je voortaan met overgebleven kookwater. Als je je groenten of een eitje kookt, dan komen er stoffen vrij het de schil die nog erg voedzaam kunnen zijn voor planten. Laat het pannentje water daarom goed afkoelen en geef dit aan je planten in huis, geeft ze een boost aan vitaminen en jij verspilt minder water.n.

6

Voor wie graag plantjes in huis wil maar eigenlijk geen groene vingers heeft: knip/snij lege frisdrank flessen van 2L door het midden. Prik een gaatje door de dop en rijg hier dik draad of woldraad doorheen. Vul de onderkant van de fles met een laagje water en vul de bovenkant met aarde en het plantje. De bovenkant van de fles met het plantje kan je nu in de onderkant plaatsen. Via het draadje in het water en in de aarde, kan het plantje er zelf water uit trekken en zie jij precies wanneer je de fles moet bijvullen.

VOORJAARSSCHOONMAAK

Schoonmaakazijn is een wondermiddel en je kunt dit gebruiken om bijvoorbeeld de aankoek laag uit je pannen te koken of uit je waterkoker. Maar, nog veel meer, het is de vervanger voor de meeste schoonmaakmiddelen die je in huis hebt staan, zo kun je er het aanrecht mee behandelen, de magnetron, om ramen te poetsen, het is goed voor de wasmachine en als je het goed laat intrekken, is je toilet en douch zo schoon. Het mooiste van dit wondermiddel is dat het biologisch afbreekbaar is, dus niet alleen je huis schoon maar ook nog eens verantwoord bezig.

Dan is het tijd voor de kast; de eerste stap is om het gezellig te maken voor jezelf met muziek en snacks. Zorg dat je een aantal dozen of zakken klaar hebt liggen, zodat je een verdeling kunt maken in je kleding: 1 is houden, 2 is twijfel, 3 vermaken, 4 is wegdoen. Ga bij elk kledingstuk je vragenlijstje af: heb ik dit het afgelopen jaar nog gedragen? Zit de pasvorm nog goed? Is het niet versleten, kapot of verkleurd? Zo blijft er een deel over wat direct terug de kast in mag, een deel gaat ter donatie, een zak ligt klaar voor de kleermaker en er blijft een stapel over voor een tweede, meer kritische beoordeling. Durf je ze niet weg te doen? Leg deze dan apart en mocht je ze niet hebben aangeraakt binnen 3 maanden, kan de stapel dus toch weg.

LEUKE HANDIGHEIDJES VOOR OP KANTOOR

Zoveel kabels in je verlengsnoer, maar welk kabeltje hoort nou waarbij? Gebruik de clipjes van brood. Je kunt erop schrijven en deze blijven gemakkelijk zitten in de kabels.

Nog een handigheidje met broodclipjes. Het begin van je plakband, zo hoef je niet meer te zoeken of te prutsen.

Kabels die je dagelijks gebruikt, zoals je oplader of de internetkabel voor je laptop, die wil je natuurlijk niet elke keer moeten zoeken. Op te lossen met een papierklem klem deze aan de rand van je bureau. Vanuit het verlengsnoer, rek de kabel uit naar je bureau en hang deze door de klem heen. Zo kun je je kabels gemakkelijk inpluggen.

HAPPY IN HUIS

Een leuk nieuw item gekocht. Thuis wil je deze natuurlijk snel uitpakken, maar dan is dat goed dicht geseald met plastic. De snelste manier om deze open te maken en ook de veiligste, is met een blikopener.

Een heerlijke geur in huis kan heel simpel. Zet een pannetje kokend water op, met een theelepel kaneel en sinaasappel schillen. Ruikt heerlijk en verwijdert alle kookgeuren in huis.

Warme blikjes frisdrank zijn niet lekker. Om deze snel af te koelen, vul je een bak met water en ijsklontjes. Voeg daar een paar lepels zout aan toe en als laatste je blikje. Na 2 minuten is je blikje lekker gekoeld en klaar om te drinken.

Kaarsjes zijn ontzettend sfeervol, zeker met deze donkere dagen. Ze kunnen echter weleens geknoei opleveren, door het smelten, verschuiving of verplaatsing. Spray je waxinelichthouders eerst in, dan kun je achteraf gemakkelijk de wax er af halen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.