Januari: tijd om de laatste trends op sportgebied eens even op een rijtje te zetten. Nederland is een ondernemend land op sportgebied. Het is een land dat open staat voor veranderingen. Voornamelijk op mode en functioneel gebied is er veel gebeurd. Lees de acht sporttrends van dit moment.

1. Kort maar krachtig: sporttijden verkorten

Waar je voorheen lang deed over een work-out of het hele proces om te gaan sporten (reizen, wachten, omkleden etc.) is dit niet meer per definitie van deze tijd. Mensen hebben weinig tijd, dus willen snel resultaat. Op hoge intensiteit sporten, of gewoon even hardlopen.

2. Bodyweight-workout

Je hebt helemaal geen gewichten nodig om fit te worden of spiermassa te kweken. Doe alles op lichaamsgewicht! Bodyweight oefeningen zijn een makkelijke en effectieve manier om kracht, flexibiliteit en balans te krijgen. Squaten, push- en sit-ups, je armen, borst, buik, schouders en benen, je kunt alles op deze manier trainen.

3. Online trainingen die persoonsgericht zijn

Overal ter wereld zijn op dit moment getalenteerde trainers die hun eigen workout-programma’s op het digitale web gooien. Je krijgt toegang tot trainingen (en recepten) die door veel mensen zijn uitgevoerd en effectief blijken. Het is zelfs zo dat deze effectiever zijn dan een niet-digitale training. De universiteit van California heeft dit onderzocht. De online trainingen blijken effectiever in het geven van nieuwe informatie en aanleren van gedragsveranderingen bij mensen. Gevolg van de trainingen is langer gewichtsverlies en een positiever zelfbeeld, dit onder andere doordat je zelf iemand kan uitzoeken die qua trainingen echt bij jou past, in plaats van puur alleen kiezen uit wat er aan aanbod is in jouw omgeving.

4. Workouts die zowel leuk als functioneel zijn

Modder races, bootcamps, buiten trainen, virtuele trainingen enzovoorts. Allemaal voorbeelden waarbij een workout minder voelt als een training, maar als iets leuks. Het maakt trainen een soort van spel in plaats van een ‘must’.

5. Het gebruik van apps

Iets wat in eerste instantie niets met sport te maken heeft, maar wel steeds vaker terug komt in de sport, is het appgebruik. Apps zijn er in alle soorten onder andere apps die jouw sportprestaties bijhouden. Zo weet je precies hoe hard je hebt gesport en of je nog een tikkeltje harder of zwaarder kan. Er bestaan ook verschillende apps met trainingen die je nieuwe inspiratie geven op trainingsgebied.

6. Trendverschuiving groepstrainingen

Groepstrainingen, zoals bootcamps, zijn voor het motivatie gedeelte erg sterk. Wel hebben deze trainingen een aanpak die niet bij iedereen die meedoet past. Een aantal trainers stellen nu dat dit niet meer van deze tijd is en er dus een trendverschuiving op dit gebied zal plaatsvinden. Specifiek waarbij individuele doelen in groepstraining beter behaald kunnen worden en er per persoon aan zijn of haar eigen minder sterkte kanten gewerkt kan worden.

7. Spierpijn? Overbelast? Rust uit en herstel

Niet herstellen leidt mogelijk tot blessures en dat is iets wat we willen voorkomen. Hiervoor was de trend hoe meer trainen hoe beter, maar er wordt nu steeds duidelijker dat dit voor een optimaal (langdurig) resultaat helemaal niet per se het geval is. Rust uit, raak in balans en blijf in topconditie. Yoga of rek-oefeningen kunnen ook een steentje bijdragen.

8. De technologische ontwikkeling

Technologie ontwikkelt voortdurend. Zo ook in de sportbranche. Kleed je slim aan met zogenaamde technologische kleding. Bandjes en kilometertellers bestaan al, maar denk verder; shirts met sensoren, sporthorloges en schoenen met chips bijvoorbeeld. Of transformeer je Ipod in je persoonlijke work-out coach.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.