Steeds meer mensen komen erachter dat Vietnam als reisbestemming enorm veel te bieden heeft. Heerlijke street food, overweldigende witte zandstranden, ruïnes die op de werelderfgoedlijst staan, kitespots, prachtige natuur en genoeg mogelijkheden tot mooie trekkings.

Er wonen ruim 93 miljoen mensen in Vietnam waarvan ongeveer 78 procent op het platteland woont en werkt in de rijstgebieden. In de Rode Rivier Delta is de bevolkingsdichtheid het hoogst ter wereld. De bevolking is over het algemeen erg gastvrij en vriendelijk richting toeristen. Het karakter van Vietnam is ontstaan door de geschiedenis waarin veel strijd is geweest om het land te behouden, voornamelijk tegen China, waar Vietnam in het Noorden aan grenst. In Vietnam zijn dan ook Chinese elementen terug te vinden. Tevens zijn er grote koloniale gebouwen terug te vinden uit de Franse overheersing. In het westen grenst Vietnam aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja.

Wat mag je echt niet missen als je naar Vietnam gaat?

Halong Bayshutterstock_136991000
Nummer 1 aanrader wat ons betreft. Deze indrukwekkende baai in het noordoosten van het land is UNESCO werelderfgoed en telt zo’n 3000 eilandjes. Op ongeveer 170 km vanaf Hanoi zit je er. Je kunt overnachting op één van de vele boten die rondvaren tussen de duizenden rotsen en baaitjes. Overdag zal je dan aanmeren in de buurt van de prachtige stranden en grotten. ’s Avonds kun je op je boot genieten van een heerlijk diner op het dek en de prachtige sterrenhemel. Advies is om wat extra geld te besteden aan een iets duurdere boot waarbij je niet net als alle andere boten naar de zelfde plek zult gaan, maar meer het pure Vietnam kunt bewonderen.

Hanoi
De hoofdstad van het noorden van Vietnam. Het is een prachtige stad met een Franse sfeer en veel kleine straatjes vol leven. Je zult je reis hier hoogstwaarschijnlijk starten of eindigen. Vergeleken met de hoofdstad Ho Chi Minh heeft de stad een veel provincialer karakter met aangelegde boulevards en balkonnetjes uit de Franse tijd. Het is een overzichtelijke stad. De belangrijkste dingen om te zien liggen in de buurt van het Hoan Kiem meer en het Ho Chi Minh Museum. Daarnaast kun je in de directe omgeving van Hanoi verschillende interessante tempels en pittoreske dorpjes vinden.

Sapa
Met de nachttrein kun je door naar het uiterste noorden van Vietnam. Een populaire plek voor toeristen en backpackers, maar je kunt iedereen met gemak achter je laten tijdens een trekking of een ritje met de motor door de bergen. In de winter kan het er best koud zijn en soms ligt er zelfs sneeuw. De rest van het jaar echter kun je in de verschillende dorpjes zien hoe de lokale bevolking leeft, wandelen door de groene rijstterrassen, uitkijken over de mooie valleien en hiken op de steile bergen. Mocht je warme kleding zijn vergeten: geen probleem. Een leuke jas en sjaal koop je super cheap in het dorpje.

Hoi Anshutterstock_298395488
Een pittoresk stadje langs de kust wat door velen wordt gezien als de
meest gezellige en sfeervolle attractie van Vietnam. Vroeger een belangrijke haven die tot de 19e eeuw dienst heeft gedaan. Bij
backpackers is dit stadje al langer bekend en de afgelopen periode is ook het bredere publiek de stad gaan ontdekken. In het centrum zijn veel kleine straatjes en steegjes te vinden, wat zich ’s avonds omtovert tot een lichtjes feest. Lekker eten met uitzicht op het water, je laten masseren, een bezoekje aan één van de vele tempels, kleding laten maken, het kan er allemaal.

Ho Chi Minh-Stad
Ook wel bekend als Saigon, hoe het vroeger genoemd werd. Een fascinerende drukke stad, maar ook een plek waar je alles kunt vinder over de Vietnam oorlog. Vanaf hier kun je ook gemakkelijk naar de Cu Chi tunnels. Aanrader: op één van de lokale roof-top restaurantjes verse vis en vlees op een grilplaat eten. Of drink een biertje aan het eind van de middag in de Bitexco Tower en kijk hoe de stad langzaam wordt verlicht door alle lampjes.

Can Tho
Het middelpunt en de grootste stad in het Mekong Delta gebied. Het is het handels centrum en daardoor een levendige stad. De stad en zijn omgeving wordt gekenmerkt door een mix van smalle straatjes, brede boulevards, drijvende markten en de vele kanalen en rivieren.

Phu Quoc
Het eiland ligt in het zuidwesten van Vietnam, richting de Cambodjaanse grens. De stranden en zonsondergangen zijn erg mooi. Huur een scootertje en rij op die manier het eiland rond. Ook de wat rustigere gebieden kun je op deze manier makkelijk bezoeken. Het beste is om het eiland buiten het regenseizoen te bezoeken, omdat het er anders flink kan regenen.

Mui Neshutterstock_269743661
Nog een relatief onbekend en rustig plaatsje wat vooral bij surfers populair is. Vanuit Ho CH Minh City is dit plaatsje het beste te bereiken. Het klimaat is er top, de stranden zijn prachtig en je hebt er mooie zandduinen. Voor de wind- en kitesurfers onder ons: er waait bijna altijd wind. De beste weersomstandigheden heb je tussen November en Maart. Mensen vanuit de hele wereld komen in deze periode naar Mui Ne om te surfen.

Eten in Vietnam
De Vietnamese keuken is erg uitgebreid.
Je vindt ook in het eten de Chinese en Franse aspecten terug. Er zijn bijna overal wel restaurantjes te vinden en het eten is over het algemeen goedkoop. Absolute aanraders zijn natuurlijk de springrolls en de gestoomde rijstpannenkoekjes, maar ook de rijstmaaltijden zijn heerlijk. Tropische vruchten zoals papaja, kokosnoot, ramboetan, durian en mango zijn bijna overal te verkrijgen. En vergeet zeker ook niet één van de delicatessen te eten zoals krab, langoesten, kreeft en garnalen. Reminder: drink geen kraanwater. De Vietnamese ijskoffie daarentegen is heerlijk!

tui banner vliegen

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.