De winter staat alweer voor de deur. Gezellig voor de openhaard of bij de kachel, warme choco met slagroom en bankhangen met een filmpje. De winter is daarnaast het seizoen van feestdagen. Het knusse gevoel binnen, als het buiten kouder is geworden en het wellicht zelfs sneeuwt, voelt warm. Buiten zijn is dan niet altijd fijn, laat staan naar de sportschool fietsen of buiten sporten. Veel mensen komen in de winter wat kilo’s aan. Daarom is het enorm belangrijk om ook tijdens de winter actief te zijn. Tevens geeft sporten je een goed gevoel. Het tekort aan zon en buiten zijn, kunnen je al minder blij maken. Als je ook nog eens niet beweegt en aankomt, zal je je vast niet beter gaan voelen. Dus, hoe kom jij fit en gezond de winter door?

Je voedings patroonimmuusysteem

Veel drinken in de winter is in ieder geval belangrijk. In de zomer lukt dit meestal gemakkelijk met het warme weer. Een paar glazen koud water gaan er dan wel in. In de winter is dit vaak minder vanzelfsprekend. Daarnaast is het goed om elke dag een paar sinaasappels te persen, een paar kiwi’s te eten of rode paprika aan je maaltijden toe te voegen. Je afweerkracht stijgt tot 28 procent door de vitamine C in deze producten.

Een kop warme chocolademelk op zijn tijd is niet zo erg. Zeker niet met alle gezonde varianten die er momenteel zijn. Je koffiegebruik is echter wel belangrijk om te matigen in de wintermaanden. Het prestatievermogen van het immuunsysteem vermindert bij meer dan twee koppen koffie per dag. Dit komt door de cafeïne. Koffiedrinkers zijn daarom over het algemeen drie keer zo vaak verkouden als theedrinkers.

Qua eten is het goed om veel groenten en fruit te eten. Ze geven je immuunsysteem een boost tijdens de koude dagen. Wintergroenten zoals andijvie, boerenkool, pastinaak, koolraap, pompoen, rode kool en wortelen zitten vol met belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine C en E, ijzer en calcium. Sommige groenten hebben zelfs een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Fruit van Nederlandse bodem in de winter is onder andere de appel (Elstar, Goudreinet en Jonagold) en (stoof)peren. Ook de granaatappel, sharon fruit en mandarijnen zijn in de winter volop te verkrijgen, die vol zitten met vitaminen. Daarnaast bevat de granaatappel en sharon fruit weer antioxidanten die je lichaam beschermen.

Zeker niet onbelangrijk: zink. Het activeert meer dan 200 hormonen en enzymen en verhoogt daardoor je weerstand tegen infecties. Ook kan zink je meer energie geven. Zink wordt vaak met vitamine C ingenomen bij hoesten, griep en verkoudheid.

Lichaam en beweging

Door de sneeuw, regen en kou wil je misschien niet zo graag naar buiten, maar buitenlucht is juist enorm belangrijk. Een ochtendwandeling van een half uur of een stukje hardlopen kan de kans op infecties al tot 80 procent verminderen. J e zult het eerst wel erg koud hebben, maar als je gaat bewegen gaat je bloed circuleren. Hierdoor blijf je nog warm uren nadat je alweer thuis bent gekomen. Misschien ook prettig dat je niet zo erg zweet zoals in de zomer. De koude lucht lekker langs je wangen betekent bovendien dat je niet zo rood als een tomaat bent als je thuis komt, win- winsituatie dus.

Buiten komen geeft je tevens extra energie. Van alleen maar binnen zitten word je vaak erg duf. Even naar buiten of buiten sporten geeft je weer die energie waar jij je prettig bij voelt. Het gaat daarnaast een effect van de donkere dagen, een minder goed humeur tegen, door de endorfines die vrijkomen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.