Mee met je tijd!

De oorspronkelijke definitie van lifehacking refereert aan taken die vereenvoudigen of automatiseren in de IT wereld. Tegenwoordig wordt de term breder gebruikt. Een slimme en handige methode om je te helpen omgaan met de overvloed van informatie en problemen op te lossen. Het leven simpeler maken, vaak wel met behulp van elektronische middelen. ‘Life’ gaat over het persoonlijke aandachtsgebied, ‘hack’ verwijst naar een passende en vindingrijke oplossing.

Interessant voor iedereen

De term hacking heeft ten onrechte een slechte naam gekregen doordat het werd gekoppeld aan computercriminaliteit. Als je de term intypt op internet krijg je letterlijk “een strafbaar feit door zonder toestemming binnen te dringen in beveiligde computersystemen en/of daar bestanden te vernielen of te beschadigen’’. Nu lifehacking een andere definitie heeft gekregen, is het makkelijker voor mensen te bedenken dat het versimpelen van dagelijkse handelingen voor iedereen interessant is. En dat het dus niets met een strafbaar feit te maken heeft. Iedereen ervaart wel eens een probleem. Een lifehack verkleint dat probleem door dingen slimmer aan te pakken via creatieve sluiproutes voor je hersens. Dus manieren om iets slimmer te doen in minder tijd.

Lifehacking concreet

Lifehacking is een mindset. Het is een manier van denken en kijken naar de wereld. Het is een open kijk naar de wereld. Je bent bezig met het bedenken hoe iets handiger kan. Als lifehacker ben je niet bang voor technoglogische vernieuwing. Je durft je nieuwsgierigheid en kennis te delen met anderen. Een klein voorbeeld is de handtekening onder je mail. Je kunt deze elke keer opnieuw intypen onderaan een mail. Slimmer is het om deze automatisch bij je instellingen erin te zetten zodat deze elke keer wordt ingevoerd onderaan je mail. Dit kan voor je werkmails doen, maar ook meteen voor je privé mails als je merkt dat het werkt.
De twee stappenplannen op persoonlijk- en werkgebied op de volgende pagina gaan je helpen je leven te hacken.

Persoonlijk gebied

Smalltalk naar een niveau hoger
Wat heb je nodig om zowel je persoonlijk als je zakelijke relaties naar een niveau hoger te krijgen?

1. Geef je volledige aandacht en nieuwsgierigheid. Door op een natuurlijke manier nieuwsgierig te zijn in de ander zul je eerder initiatief nemen om vragen te stellen. Tevens zullen anderen een goed gevoel krijgen als ze merken dat jij volledige aandacht hebt voor ze hebt. Houd je hoofd dus volledig bij je gesprekspartner. Mocht je toch bijvoorbeeld een telefoontje moeten aannemen, verontschuldig je dan netjes.

2. Ga na welke raakvlakken je met de ander hebt. Het hebben van raakvlakken zorgt er namelijk voor dat een gesprek makkelijker verloopt. Wees wel goed alert dat je geen dingen of personen aankaart waar de ander juist een hekel aan heeft. Die associatie zal dan niet meer snel weggaan. Let daarom vooral op met het noemen van andere mensen. Houdt het bijvoorbeeld bij een stad waar je beide woont of een gezamenlijke interesse.

3. Wees niet bang voor een suffe openingszin. Start met het noemen van de naam van de ander. Mensen vinden het prettig om hun eigen naam te horen. En daarna hoef je niet met een mega originele openingszin te komen. Het weer bijvoorbeeld is een voor de hand liggende gemeenschappelijke factor. Misschien een beetje afgezaagd, maar het werkt zeker als luchtig uitgangspunt.

4. Rond een gesprek tijdig en duidelijk af. Doet dit door een hand te geven of door oogcontact te maken en je hand op te steken. Het duidelijk afronden van een gesprek laat een goede indruk achter bij degene(n) die je hebt gesproken. En door het gesprek niet langer dat nodig door te laten gaan voorkom je ongemakkelijke momenten.

5. Details en voorbeelden maken een gesprek interessanter. Je gesprekspartner kan zich dan een beter beeld schetsen bij wat je bedoelt. Dit lukt minder goed als je kort antwoord met alleen maar een ‘goed’ of ‘heel leuk’. Stel zelf ook zo min mogelijk gesloten vragen en blijf doorvragen. Succes!

Werk gerelateerd

Functioneler in minder uur
Hoe kun je in minder werkuren meer werk gedaan krijgen?Mensen praten

1. Werk in tijdsepisodes van 25 minuten met daarna een pauze. Ten eerste is dit een tijdsduur die te overzien is.
Daarnaast blijkt dat je in een periode van 25 minuten het meest gefocust en met volle aandacht kunt werken.

2. Als je vakantie hebt, geniet dan ook echt van je vakantie. Lees geen mails en beantwoord geen telefoontjes van werk. Werk ook zo min mogelijk avonden of weekenden door.
Werknemers die teveel werken gaan fouten maken. Dit kost vervolgens weer tijd om recht te zetten. Ook zijn werknemers eerder afgeleid als ze teveel werken en leiden hierdoor ook andere af.

3. Maak een to-do-list. Het wordt overzichtelijk wat je allemaal moet doen. Tevens vink je letterlijk af wat je al hebt gedaan, waardoor je gemotiveerd blijft. Als dingen lang op je lijst blijven staan vraag jezelf dan af wat de reden is dat dit blijft staan. Maak wat je moet doen eventueel kleiner en dus haalbaarder. Dingen die lang blijven staan kun je ook blijven uitstellen omdat je
ertegenop ziet. Start je dag met zo’n taak. Zo hoef je er niet de hele dag tegenop te zien en krijg je er een goed gevoel van. De kleine taken kun je tussendoor makkelijk oppakken. Ook het visualiseren van de taak en de stappen die daarbij moeten worden genomen is een handige tip.
Je gaat het resultaat voor je zien. Daarnaast kun je zo een betere tijdsinschatting maken voor je to-do lijst.

4. Lees je mails op drie vaste tijdstippen op een dag.

5. Maak de taak af waar je op dat moment mee bezig bent, ook al krijg je een vraag van een collega tussendoor.
Vraag hem/haar even te wachten en benoem wanneer je tijd hebt. Door je te focussen op de taak waar je mee bezig bent werk je tijd efficiënter. Switchen tussen verschillende taken omdat je bijvoorbeeld een vraag tussendoor krijgt, kost je meer tijd. Het betekent dat je daarna weer opnieuw moet verdiepen in de taak waar je mee bezig was. Oftewel, tijdsverlies.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.