Havermout, ik ben er inmiddels al helemaal verslaafd aan. Het is gezond, niet duur en op heel veel verschillende manieren te verwerken in je eten. Dit kan in je ontbijt, lunch, diner en snacks. Je kan er zelfs een taart of brood mee maken! Alleen al voor het ontbijt kun je havermout als pap eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en toppings. Stukjes appel, banaan of aardbeien zijn altijd lekker. Daarnaast kun je gedroogd fruit of noten afwisselen en er kaneel aan toevoegen.

Havermout

Voordelen

 

Langzame stijging bloedsuikerspiegel

De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen. Hierdoor zal er geen snelle piek ontstaan in het bloedglucosegehalte en zal je langer energie hebben, doordat de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed.

Gezonde darmen

Havermout draagt bij aan een soepele en regelmatige stoelgang door het hoge vezelgehalte.

Bron van vitaminen en mineralen

Havermout is een bron van B-vitaminen, magnesium en kalium. Vitamine B bestaat uit verschillende afzonderlijke, zogenaamde water oplosbare, vitaminen. Vitamine B1 (thiamine) zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Vitamine b11 (foliumzuur) is van belang voor een goed functionerend zenuwstelstel. Magnesium uit een plantaardige voedselbron speelt een belangrijke rol in het voorkomen van diabetes, zeker als de havermout wordt gecombineerd met kaneel en walnoten. Beide hebben medicinale eigenschappen tegen diabetes. Kalium is onder andere nodig voor het handhaven van een normale bloeddruk en de energiehuishouding in de spieren.

Van nature glutenvrij

Omdat havermout sporen van gluten kan bevatten door de verwerking van de haver in de fabriek, is het niet geschikt voor mensen die een glutenintolerantie hebben (tenzij het specifiek op de verpakking staat dat het glutenvrij is). Sommige mensen zijn alleen gevoelig voor gluten en kunnen daarom prima havermout eten omdat het van nature glutenvrij is.

Goed voor de lijn

Vergeleken met een ontbijt met twee boterhammen en beleg, zit er in een kom havermout veel minder calorieën. Een kom gemaakt met 40 gram havermout en water levert je bijvoorbeeld maar 152 calorieën op. Met de toppings bepaal je daarnaast zelf hoeveel er nog bijkomt. Twee boterhammen met kaas kunnen wel 523 calorieën bevatten. Daarnaast houd je van havermout lang een vol gevoel door de oplosbare vezels die in je maag opzwellen en zul je dus minder snel weer trek krijgen.

Antioxidanten

In havermout zitten zogenaamde polyfenolen. Dit zijn belangrijke stoffen voor ons afweersysteem, omdat ze veel antioxidantenwaarde hebben.

Verlaagt je cholesterolgehalte

Cholesterol is een vetachtige stof. De beta-glucanen (oplosbare voedingsvezels) die in havermout zitten werken als een sponsje om de schadelijke cholesterol, die vetafzetting in de slagaderen bevordert, op te zuigen. Je risico op een te hoge cholesterol wordt kleiner, doordat het mee verdwijnt in de stoelgang.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.