Alles wat je wilt weten over voeding, het lichaam, je gezondheid en meer

Slaaptekort

Bijna de helft van de jongeren lijdt aan slaaptekort – Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel onder personen van 14 tot 20 jaar blijkt dat door mediagebruik in de avond minder wordt geslapen. Tevens liggen jongeren er langer wakker door en gaan ze later naar bed. Slechts 11 procent is in de week uitgerust, tegenover 63 procent in het weekend.

Goede vettenGoede vetten

Er zijn ook goede vetten – Transvetten en verzadigde vetten zijn erg slecht zijn voor de gezondheid en moet niet of zo min mogelijk gebruikt worden. Maar daarnaast zijn er ook veel goede vetten. Deze goede vetten dragen onder andere bij aan het verminderen van stress, een snellere stofwisseling en het verbeteren van je mentale functies. Lijnzaadolie bijvoor¬beeld bevat veel goede onverzadigde omega 3 vetten, net als amandelen en vette vis zoals makreel en zalm.

Groente hart

Groente vs fruit

Groente is beter dan fruit – Groenten hebben over het algemeen veel meer voedingswaarde en minder suiker dan fruit, wat een betere levensstijl ondersteunt. Hoe meer groente iemand eet, ongeveer vijf tot zeven porties, hoe lager de kans blijkt te zijn dat diegene vroegtijdig overlijdt. Ook fruit heeft hier een positieve bijdrage aan, alleen niet in die mate zoals bij groente. Kies wel voor verse groente boven de diepvries varianten.

Vitamine D

Meer vitamine D zorgt voor een hogere stofwisseling – Vitamine D kan je resultaten van gewichtsverlies met 50 procent verbeteren wanneer je dit combineert met een goed gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D de kans op Diabetes verhogen.

Bladgroenten

Het eten van bladgroenten en noten verkleint de kans op een beroerte – In bladgroenten en noten zit veel magnesium. Magnesium activeert de enzymen in het lichaam. Bij een laag magnesiumniveau ben je gevoeliger voor stress, maar kan er ook meer adrenaline in je lichaam worden aangemaakt. Hierop wordt je lichaam alerter, zullen je bloedvaten vernauwen, je bloeddruk verhogen en je hart sneller gaan kloppen. Gevolg hiervan is een grotere kans op een beroerte. Door magnesiumrijke producten te eten verklein je deze kans.

Weinig eiwitten

Sporters die te weinig eiwitten binnen krijgen zijn gevoeliger voor angsten en depressie – Serotonine en dopamine worden laag als iemand die regelmatig sport te weinig eiwitten binnen krijgt. Serotonine is een neurotransmitter met een belangrijke rol in onze hersenchemie. Als neurotransmitter regelt serotonine stemmingen en gedrag en reguleert het de activiteiten van vele andere neurotransmitters waaronder dopamine. Ook constante vermoeidheid kan een gevolg zijn van eiwittekort. Producten waar veel eiwitten in zitten zijn o.a. Griekse yoghurt, kip, rundvlees, tonijn en pindakaas.

Knoflook en gember

Knoflook en gember ondersteunen de werking van het immuunsysteem – Naast het binnenkrijgen van voldoende vitaminen, is het toevoegen van knoflook en gember aan je voeding een goede stap om minder snel ziek te worden. Verse knoflook bevat anti-microbiële stoffen die je immuunsysteem ten goede komen, waardoor je minder snel een verkoudheid of griepje oploopt. De vitamine C in gember bestrijdt tevens ziektes, infecties en andere kwalen. Gember is daarnaast een natuurlijke ontstekingsremmer, stimuleert een goede spijsvertering en helpt tegen misselijkheid. Genoeg redenen dus!

Lavendel

Lavendel werkt helend – Dat lavendel je kan helpen met ontspannen door de geur ervan in te ademen was je misschien al wel bekend. De geur verlaagt namelijk je hartslag en bloeddruk. Maar lavendel heeft nog meer helende werkingen. Voor je haar heeft het een helend effect in de vorm van een masker tegen roos. Voor je maag kan het je opgeblazen gevoel weghalen. En lavendelolie voor op je huid helpt tegen jeuk, zwelling en roodheid.

Lavendel

 

Bruin vet

Bruin vet wordt tijdens de kou geactiveerd en kan gewichtsverlies stimuleren –Bruin vet is een vetweefsel in ons lichaam. Door bruin vet kan je lichaam warm worden gehouden in koude periodes. Hierdoor gaat ook je energieverbruik omhoog.  Er is bekend dat bij een temperatuur van dertien graden bruin vet wordt geactiveerd. Langere periodes bij milde kou zijn effectiever voor de aanmaak dan korte periodes bij grote kou.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.