Je ziet ze steeds vaker voorbij hobbelen: de hardlopers. Dit is niet zo gek, want met de zomer in het vizier, begint het bij veel mensen weer te kriebelen om wat meer te gaan bewegen. Misschien om nog even snel wat kilo’s eraf te werken voor de vakantie begint, om wat fitter te worden, of om te trainen voor die belangrijke marathon.

Als er één sport is waarbij de drempel laag ligt, dan is het wel bij hardlopen. Simpelweg sportschoenen aan en gaan. Het is niet alleen goed voor onze conditie, maar ook nog eens een positieve oppepper voor onze geest (happy hormonen!). Alhoewel de drempel laag ligt, hebben sommige mensen toch nog moeite om zich hieroverheen te sleuren. Lees snel verder voor dat extra duwtje in de rug!

Momentje van ontspanning
Hardlopen wordt vaak gezien als ‘snelle’ oplossing om nog wat kilo’s kwijt te raken of om wat meer conditie te krijgen. Maar helaas, zo werkt het niet. Je kunt hardlopen beter zien als een proces en letterlijk stapje voor stapje te werk gaan. Als je te snel wilt, is de kans dat je het niet volhoudt en afhaakt alleen maar groter. Wat ook belangrijk is, is dat je ook probeert te genieten van je renmomentje. Stippel een mooie route uit en kijk zo nu en dan eens om je heen of maak een tussenstop voor wat mooie foto’s. Zo hou je het rennen leuk en blijf je gemotiveerd.

Ga niet te snel
Je kunt natuurlijk niet binnen no-time op top niveau zijn (dehuh), accepteer dit. Begin gewoon lekker met een beginnersschema, helemaal niets mis mee. Online zijn er zat te vinden. Wanneer je een goed schema hebt gekozen, kun je doelen voor jezelf gaan stellen en zo steeds de lat steeds een beetje hoger leggen. Jezelf blijven uitdagen is erg belangrijk (die geldt niet alleen voor hardlopen).

Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Vandaag wil ik deze route helemaal afleggen”
“Ik ga minimaal 10 minuten hardlopen zonder onderbreking”
“Ik loop de route van gisteren nu in 20 minuten in plaats van 30”

Blijf sterk
Wanneer je echt iets wilt opbouwen, is één keer per week rennen helaas niet voldoende. Begin met twee keer per week en wanneer je merkt dat het goed gaat, kun je er een dagje aan plakken. Het hoeven geen hele zware hardloopsessies te zijn, het is namelijk niet de bedoeling om ons lichaam te overbelasten. Routine is daarentegen wel erg belangrijk. Ook als je een paar keer hebt geskipt, is het belangrijk om je routine weer op te pakken. Don’t be afraid to start over! Want je bent niet zomaar opeens terug bij af. Stay strong and keep going on!

Iedereen is ergens begonnen. Yes, ook al die soepel rennende hardlopers die de finishlijn passeren van die grote marathon.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.