Veel mensen gaan extra bewegen of sporten om beter te kunnen afvallen. Een goede gewoonte die absoluut positief werkt voor het resultaat.Toch wordt er door veel mensen een grote fout gemaakt als het gaat om eten rondom het sporten. Vaak wordt er gedacht dat het zonde is om na het sporten iets te eten, je hebt dan net calorieën verbruikt en dan ga je dit er weer aan eten. Fout gedacht! Niet eten is juist slechter.

Tijdens het sporten heeft het lichaam energie nodig, dit wordt gehaald uit glucose, een koolhydraat, en glycogeen, opgeslagen glucose. Door het sporten wordt alle beschikbare energie uit je lichaam gehaald. Na het sporten is de verbranding nog geruime tijd verhoogd en omdat er dan geen glucose meer is om te gebruiken gaat het lichaam op zoek naar een andere bron van energie. Het lichaam heeft behoefte aan glucose en uit opgeslagen eiwitten, in spieren, kan gemakkelijk glucose worden vrijgemaakt. Met andere woorden, je lichaam gaat spieren afbreken voor energie. Door na het sporten iets te eten met koolhydraten kun je dit voorkomen. Het beste is een product met zowel eiwitten als koolhydraten, bijvoorkeur in de verhouding 3:1. Probeer uiterlijk 1 uur na het sporten te eten voor het beste effect.

Tijdens het eiwitdieet

Als je het eiwitdieet volgt worden koolhydraten beperkt, na het sporten iets met veel koolhydraten eten komt het afvallen dan ook niet ten goede. Wat kun je dan het beste nemen?

Zowel voor als na het sporten is het belangrijk om iets te kiezen wat relatief hoger in koolhydraten is. Voor het sporten is een Jons Jacob minicake, brownie of zakje biscuitjes perfect, wat hoger in koolhydraten waardoor het je voldoende energie geeft om te kunnen presteren. Na het sporten zijn bijvoorbeeld een Jons Jacob reep, een wafel of een bakje Griekse 0% yoghurt met Jons Jacob muesli goede opties. Door de combinatie van veel eiwitten en wat koolhydraten stimuleer je de spieropbouw en vul je tevens je lege voorraden weer aan.

Na het eiwitdieet

Vanaf blok 3 van het eiwitdieet worden er weer meer koolhydraten gegeten zoals een stuk fruit en een boterham. Ideaal als je sport. Gebruik deze twee producten voor en na het sporten. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips:

Voor het sporten

Om optimaal te kunnen presteren is het van belang dat je niet met een lege maag gaat sporten. Een volle maag is echter ook niet goed. Probeer maximaal 2 uur van te voren iets te eten. Gebruik dan weinig vet, voldoende koolhydraten en kauw goed zodat je vertering goed op gang komt. Als je recreatief sport is een speciale, uitgebalanceerde, maaltijd niet nodig. Gebruik niet teveel eiwitten want dit kost meer moeite om te verteren waardoor je buikklachten kunt krijgen. Ben je een duursporter? Dan is het belangrijk dat je maaltijd voor het sporten vooral uit koolhydraten bestaat.

Na het sporten

Voeding na het sporten is nog belangrijker dan voor het sporten. Zoals hierboven beschreven voorkom je daarmee dat je spiermassa afbreekt. Neem iets met veel eiwitten en veel koolhydraten zoals een boterham, een banaan, een bakje magere zuivel met ongezoete Jons Jacob muesli, Brinta of havermout aangemaakt met halfvolle melk of een krentenbol.

 

Koolhydraatarm eten en in ketose komen?

Wil je echt serieus gaan afvallen, dan raden we de De Keto Revolutie aan. In deze manier van eten eet je nauwelijks tot geen Koolhydraten waardoor je in ketose raakt en meer vet gaat verbranden.

Vocht

Drinken is van groot belang tijdens het sporten. Sporten verhoogt je stofwisseling, dit betekent dat er meer afvalstoffen in het lichaam komen die moeten worden afgevoerd. Hiervoor is voldoende vocht noodzakelijk. Daarnaast ga je zweten om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt. Het is van belang dit aan te vullen. Wanneer je minder dan 1 uur sport is het niet nodig om tussendoor te drinken. Door vooraf en achteraf voldoende te drinken blijft je vochthuishouding op peil. Doe je aan duursport dan is tussendoor drinken wel erg belangrijk, 150-300 ml om de 15-20 minuten is voldoende.

Krachtsport

Als je veel aan krachtsport doet zijn eiwitten perfect om de spieren te ondersteunen. Een eiwitrijke maaltijd is dan geen overbodige luxe. Naast eiwit zijn echter ook koolhydraten na afloop van deze sporten van belang, ze voorkomen dat eiwitten als energiebron worden gebruikt waardoor ze niet meer geschikt zijn voor spieropbouw.

Door na het sporten te kiezen voor een goede maaltijd zul je veel meer profijt hebben van je gedane arbeid. Eten helpt bij het behouden en opbouwen van spiermassa waardoor je stofwisselingssnelheid hoger wordt en blijft. Hoe sneller je stofwisseling hoe gemakkelijker je afvalt en op gewicht blijft.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.