Sinds 1979 een begrip op de botermarkt.

Delicatessenwinkel Meltem Lekker en Vers is verhuisd vanuit de passage naar een mooi en ruim pand op de botermarkt. Met een lange geschiedenis in Leiden, is het plezier en de gastvrijheid in het familiebedrijf Meltem Lekker en Vers nog even belangrijk.

In 1979 begon Fadil Cengiz met een klein kruidenierswinkeltje op de botermarkt. De winkel genaamd Meltem, is de naam van Fadils eerste dochter. Doordat de oosterse levensmiddelen en lekkernijen nog onbekend waren en juist daardoor erg interessant, groeide de winkel snel. Het ging zo goed, dat een verhuizing naar een grotere winkel nodig was, naar de Passage in 1990. Met deze meer ruimte, was het mogelijk om ook het assortiment uit te breiden met versproducten zoals vlees, groente en fruit. Vader Fadils, kon natuurlijk niet trotser zijn, toen zoon Atilla in 2011 de winkel overnam.

Sinds 2013 is de nieuwe eigenaar dan ook bezig met een pand wat vrijkwam op de Botermarkt. Er moest nog aardig wat aan verbouwd worden en dat leverde wat vertraging op. Maar, september 2015 is de nieuwe winkel toch echt geopend en deze is ontzettend mooi geworden. De winkel met Oosterse levensmiddelen waren natuurlijk al uitgebreid met vers vlees, groente en fruit, maar nu ook tapenade’s, linzen köfte en vers gebrande noten, die ze zelf roosteren, bakken en kruiden. Bovendien verkopen ze nu ook lekkere Nederlandse kazen en heeft de winkel een biologische lijn toegevoegd.

Wist je dat…

…Cranberry’s heel erg gezond zijn?

Ze staan vooral bekend om het feit dat ze een blaasontsteking kunnen helpen voorkomen maar hebben nog vele andere voordelen zoals een positief effect op het tegengaan van hart- en vaatziekten, kanker, maagzweren, tandplak en het tegengaan van het verouderingsproces van het huid.

Gedroogde cranberry’s bevatten 353 calorieën per 100 gram. Naast het lage aantal calorieën bevat de cranberry, van alle fruitsoorten, de meeste antioxidanten en heel veel vitamines en mineralen. Vitamine A, vitamine B en vitamine C zijn rijk vertegenwoordigd in de bes.

De walnoot: de aller gezondste noot!

Walnoten worden niet voor niets een superfood genoemd. Niet alleen helpen ze goed tegen stress en een hoge bloeddruk. Ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten.

Naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink.

Word je dik van walnoten?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI hebben. Hou het wel bij één handje, zo’n 50 gram walnoten, per dag.

Heerlijk recept voor rode linzen soep

Dagelijks lekker en vers, neemt Meltem Lekker en Vers erg serieus, ze bieden nu kant en klare maaltijden aan. Deze wordt dagelijks klaar gemaakt en is gebaseerd op de sferen van de winkel; Oosters, Nederlands en veel biologisch. En voor de liefhebbers van koken, geeft Meltem nu wekelijks een nieuw recept om deze smaken zelf ook te kunnen creëren in de keuken.

Onderstaand het eerste recept van Meltem Lekker en Vers, voor een overheerlijke rode linzen soep. Alle ingrediënten hiervoor zijn natuurlijk te koop bij Meltem Lekker en Vers. Hieronder je boodschappenlijstje en de instructies.

Benodigheden:

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 kom rode linzen
  • 1 knoflook teentje
  • 1 klein eetlepeltje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 L water

Bereiding:
Eerste de ui klein snijden en lekker aan fruiten tot de ui mooi glazig is. Intussen de courgette grof snijden. Dan gooi je de kom met rode linzen in de pan bij de uitjes. En dan doe je de grof gesneden courgette erbij. Even een seconde of 20 samen aanfruiten. En dan doe je er 1,5 liter water bij ( mag ook 1,5 L groentebouillon).
1 kleine eetlepel zout erbij doen, ( let wel op als je groentebouillon hebt gebruikt, dan voorzichtiger met het zout). Klein snufje zwarte peper erbij. Al roerend aan de kook brengen. Daarna 40 min op laag vuur laten koken. En als laatste met een staafmixer alles fijn malen.

Eet smakelijk!

Meltem Lekker&Vers
Botermarkt 23, Leiden
Tel: 071- 512 8337
meltemlekkerenvers.nl

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.