Stress beïnvloed je gezondheid op meerdere manieren. Naast gevolgen op lichamelijk gebied en psychologisch vlak, kunnen stressklachten er ook voor zorgen dat je gedrag veranderd. In het gedrag zijn de veranderingen soms zo klein dat je ze in eerste instantie niet eens opmerkt. Mensen die korter of langer te maken hebben met stress eten vaak minder gezond en bewegen minder. Sigaretten, drank en drugs kunnen ook (meer) gebruikt worden om je beter te voelen. Je weerstand moet tijdens periodes van stress omhoog, terwijl het op deze manier alleen maar naar beneden gaat.

Mensen die met stress te maken hebben kunnen vaak maar moeilijk genieten en volledig hun aandacht ergens op richten. Mindfull bezig zijn lukt dus niet, omdat je zoveel gedachten hebt en deze moeilijk te stoppen zijn. Je krijgt door stress een tunnelvisie waarin je minder open staat voor nieuwe dingen. Je gaat andermans mening ook serieuzer nemen. Doordat je dingen meer op jezelf gaat betrekken. Over het algemeen ga je negatiever denken en praten. Om goed te kunnen herstellen moet je lachen en leuke dingen ondernemen. Net als dat je minder gezond gaat eten en minder bewegen, hebben mensen met (veel) stress vaak minder ruimte voor speelse dingen en activiteiten. Als een soort van domino-effect raak je sneller geprikkeld, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen en raak je steeds meer vermoeid. Allemaal punten waarbij je stressmechanisme alleen maar meer van belast wordt. Tijd voor herstel en rust dus!

1. Maak een planning waarin je ook tijd vrijmaakt voor iets wat ontspannends.

Een goede tijdsplanning zorgt ervoor dat je zorgvuldiger en efficiënter werkt. Daarnaast zorgt een planning ervoor dat je voor anderen betrouwbaarder bent, omdat ze weten waar ze aan toe zijn. Voor de dingen die je moet doen op een dag maak je een tijdsinschatting, maar je moet ook dingen doen die je energie geven. Ook deze neem je dus mee in je tijdsinschatting en planning. De planning kan voor een dag zijn, maar ook voor een week, maand of langer.

2. Richt je op dingen die goed gaan.

In plaats van je teveel te richten op dingen die niet goed gaan of beter kunnen, richt je je op dingen die wel goed gaan.

Relaxed

3. Tegenslagen zien als middel om te groeien.

Op deze manier blijf je niet in de tegenslag hangen, maar in de fase dat je de tegenslag wilt voorkomen. Groeien en jezelf blijven ontwikkelen zal je veel voldoening geven.

4. Verheug je op leuke dingen.

Bedenk waar jij vroeger blij en gelukkig van werd en probeer dit weer op te pakken. Of plan alvast wat leuks voor in het weekend, zodat je daar naar uit kunt kijken.

5. Neem het leven niet zo zwaar en nuanceer.

Niet alles hoeft vandaag of morgen. Uitstellen kan ook zijn positieve effecten hebben.

6. Schrijf dingen van je af waar je mee zit en maak het bespreekbaar.

Doe dit het liefst met een persoon die je vertrouwt. Je zult merken hoeveel opluchting dit je geeft. Maar ook een dagboek bijhouden werkt. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Het liefst voor het slapen gaan.

7. Beperk het drinken van koffie tot twee of drie kopjes per dag.

De stress die al aanwezig is in het lichaam kan alleen maar erger worden door het activerende effect van koffie op je lichaam.

8. Onderzoek waar je eigen grenzen liggen.

Als je weet waar je grenzen liggen, kun je ze beter bewaken en weet je hoe ver je kunt gaan bij bepaalde activiteiten.

9. Doe je dingen met volle aandacht.

In plaats van constant maar doorgaan en rennen van de ene naar de andere opdracht, geniet ook eens van kleine dingen tussendoor. Hoe sneller je leeft, hoe sneller het lijkt dat de tijd gaat. Als gevolg hiervan kun je weer meer haast krijgen. Een vicieuze cirkel dus, omdat je van meer haast weer meer stress kunt krijgen.

 

10. Vaker lachen.

Humor doet wonderen voor je gemoedstoestand. Lachen zorgt ervoor dat je hartslag minder snel is. Lachen verzacht gespannen spieren, is een boost voor je immuunsysteem, een oppepper voor je geheugen en helpt zelfs hartaandoeningen te voorkomen.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.