Vis is gezond. Dat weet iedereen. Toch eet maar twintig procent van de Nederlandse bevolking twee keer per week vis. Dat heeft verschillende oorzaken. Vis is duur. Maar ook de geur en het schoonmaken, kortom het werk wat erin zit om vis eetklaar te maken, is een reden voor veel mensen om het niet te eten. Wat kip met groenten roerbakken is wel wat anders dan een sliptongetje kruiden en bakken. Desondanks is vis heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Er zitten veel vitaminen, mineralen en eiwitten in voornamelijk vette vis. Tevens bevat vis gezonde omega3-vetzuren. En nog veel meer.

Nu zijn er heel veel soorten vis. En de ene vis is gezonder om te eten dan de andere. Vette vis bevat de meeste voedingsstoffen en is daarom het meest gezond om te eten. Het is echter niet goed om alleen maar vette vis te eten. Het is belangrijk een afwisselend patroon te vinden tussen ‘normale vis’ en vette vis. Een mens wordt aangeraden twee keer in de week vis te eten. En dan dus één keer normaal, en één keer vet. Of dat nou tijdens het ontbijt, lunch of avondeten is, maakt niet uit.

Maar waarom is vette vis nou zo goed voor je? Het is heel voedzaam. Vooral de vetten zijn van levensbelang voor ons lichaam. De vetzuren DHA en EPA die in vette vis zitten, geven bescherming tegen hart- en vaatziekten en ook de hersenfuncties profiteren van het eten van vette vis.

fitzy vette vis

Vetten

In vette vis zitten de drie gezonde vetten. Omega 3, 6 en 9. Er wordt over de drie vetten lovend gesproken, maar er valt een kanttekening bij te plaatsen. Een perfecte balans is namelijk essentieel. Allereerst heb je de Omega 3 vetzuren. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben. Ze helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en depressies. Tevens halen ze het cholesterolgehalte naar beneden. In de Omega 3 vetzuren zit het vetzuur ALA, een heel belangrijk vetzuur. Het lichaam maakt het niet zelf aan. Het moet worden toegevoegd door middel van het eten van voeding. Er wordt geadviseerd om 450 milligram omega3-vetzuren uit vis binnen te krijgen per dag.

Daarnaast heb je nog de omega 9 vetzuren die in vette vis zitten. Deze enkelvoudige onverzadigde vetzuren kan je lichaam zelf aanmaken of door bijvoorbeeld het nuttigen van olijfolie, olijven, noten of avocado’s. Het verlaagt je ‘slechte’ cholesterol.

Ten slotte heb je de Omega 6 vetzuren. Ook omega 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en essentieel en gezond. Kanttekening is dat deze vetzuren wel met mate genuttigd moeten worden. Dit om de juiste verhouding tot omega 3 te behouden. En bij die verhouding gaat het vaak juist mis. Omega 6 wordt aan veel producten toegevoegd waardoor de balans in het lichaam zoek raakt. Dan kan het wel een vetzuur zijn die gezond is, maar op het moment dat de balans weg is, dan wordt het toch ongezond. Dit kan dan namelijk weer leiden tot hogere ontstekingsgevoeligheid of allerlei andere gezondheidsrisico’s.

De perfecte verhouding tussen omega 6 en 3 vetzuren ligt tussen de 3:1 en 5:1. Schrijnend detail: in het westen liggen de verhoudingen veel hoger. Van 10:1 tot wel 30:1. Door deze balansverstoring bij veel mensen, raakt je omega 9 verhouding ook uit balans, doordat je lichaam gaat compenseren. Belangrijk is het dus om je omega 6/3 in de gaten te houden.

Vitaminen

Vis is naast goede vetzuren nog veel rijker aan voedingsstoffen. Voornamelijk aan vitaminen en mineralen. Het bevat vitamine A, B12 en D. Die zijn onmisbaar voor het lichaam omdat het zorgt voor een gezonde energiehuishouding. Specifiek gezien is vitamine D nodig om calcium op te nemen in het lichaam. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van botten en tanden bijvoorbeeld. Naast vette vis is de zon eigenlijk de belangrijkste bron van vitamine D. Als de huid zonlicht krijgt, maakt het lichaam zelf vitamine D aan. Vitamine D is tevens essentieel bij het goed functioneren van je hersenen.

In vette vis zit ook vitamine B2, wat nodig is voor de energievoorziening van het lichaam. Vette vis is minder rijk aan deze vitamine, maar het zit er wel degelijk in. De vitamine kan niet tegen licht, en daarom is het belangrijk om voeding waar veel vitamine B2 in zit, donker te bewaren. Een tekort aan vitamine B2 kan huidproblemen veroorzaken.

In voornamelijk makreel en zalm zit erg veel vitamine B6, welke erg belangrijk is voor de stofwisseling. Vitamine B6 zorgt ook voor de afbraak en opbouw van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Verder is deze vitamine nodig voor groei, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Het zit naast vis ook in eieren, vlees, brood, andere graanproducten, groente, melkproducten en kaas.

Ten slotte wat betreft vitamines in vette vis: vitamine A. Vitamine A wordt met name in verband gebracht met het gezichtsvermogen. Maar deze vitamine helpt ook groei reguleren, zorgt voor gezondheid van de huid en botvorming.

Naast vette vis heb je talloze andere vissoorten die ook goed zijn om te eten. Deze soorten zijn veelal rijk aan vitamine B12, die niet in vette vis zit. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast stimuleert het het zenuwstelsel zodanig, dat het goed werkt. Waar vitamine A voornamelijk in dierlijke producten zit, zit vitamine B12 alleen maar in dierlijke producten. Ben je veganist, is de kans op een tekort aan vitamine B12 aanwezig. Dit kan leiden tot bloedarmoede en geheugenverlies. Naast vitamine B12 bevat ‘normale vis’ de mineralen jodium, fosfor en seleen.

Sport

Vette vis is vanwege al haar voedingswaarden in het product erg goede sportvoeding. Dit om te zorgen dat je trainingen langer volhoudt, maar ook voor het herstel van je lichaam. Als je er net een zware training op hebt zitten gaan je spieren vragen om voeding om te kunnen herstellen. En om je spieren te vervolgens te laten groeien zal het ook vetzuren nodig hebben.

Daarnaast, als je wilt afvallen, moet je vetten binnen krijgen als je vet wilt verbranden. Vette vis is daarbij een gezond product met goede vetten. Gezonde vetten leveren je lichaam beschikbare energie en zorgen er tevens voor dat je beschikbare energie beter en makkelijker verbrandt.

Kortom

Concluderend kan je zeggen dat vette vis een uiterst zinvol product is, wil je een gezonde levensstijl nastreven. De vele voedingsstoffen die in vette vis zitten zijn goed voor iedereen. Voor vetverbranding, je functioneren en veel meer. Eten dus!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.