Suiker is werkelijk een klein duiveltje. Het zit werkelijk bijna overal in en dat maakt het lastig om het niet te consumeren. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander 45 kilo per jaar naar binnen werkt!? Veel mensen willen wat minder suiker tot zich nemen, maar in de praktijk blijkt dit nog best lastig te zijn. Ons lichaam is namelijk zo aan suiker gewend, dat het afkickverschijnselen gaat vertonen als zij het niet krijgt.

Een suikerverslaving is net zo serieus en gevaarlijk als andere verslavingen zoals roken, drugs en alcohol. Verslaafd zijn aan suiker klinkt best heavy, maar het is de waarheid. Het grootste deel van de Westerse bevolking geeft aan het zwaar te vinden om te stoppen met het eten van suiker. Denk maar eens na, hoeveel suiker heb jij vandaag al achter de kiezen? Het eten van suiker geeft een gevoel van plezier en comfort: een voldaan gevoel. Maar echt, suiker is zo slecht voor je gezondheid! Het maakt afvallen lastig en kan lijden tot overgewicht, diabetes, vet op de verkeerde plekjes en nog vele andere vervelende kwaaltjes.

 

Ben je vaak moe na het eten?

Heb je na het eten behoefte aan iets zoets,  ook al zit je vol?

Wanneer je toegeeft aan je zin in zoet, komt het dan wel eens voor dat je meer eet dan je eigenlijk wilde?

Voel je je soms schuldig na het eten van iets zoets, maar toch eet je er meer van?

Verzin je redenen waarom je écht een snoepje, glas frisdrank of kop koffie (met suiker) nodig hebt?

Heb je geprobeerd te minderen met suiker, maar lukt het je niet?

Verstop je zoetigheid, of verzwijg je wat of hoeveel je hebt gesnoept of gedronken hebt?

Word je onrustig of chagrijnig als je je dagelijkse portie suiker niet binnenkrijgt?

Vind je het moeilijk om producten met suiker te vermijden?

 

Guilty?

Ben jij verslaafd aan suiker? Wanneer je één van onderstaande symptomen herkent, is de kans groot dat je toch verslaafd bent.

  1. Eiwitten

    Wanneer je trek hebt, grijp je vaak snel naar suikers. Nou ja trek… je denkt dat je trek hebt. Vooral aan het begin als je begint met minderen, is het lastig niet toe te geven aan de drang om iets zoets te eten, maar na een paar dagen zal je zien dat het al minder wordt. Wat ook helpt je verlangen naar suiker te minderen, is een eiwitrijke maaltijd of snack eten. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt eitje of een cracker met kipfilet en komkommertjes.

  2. Klaar met kant-en-klaar

    Supermarkten zijn helaas niet heel behulpzaam als het gaat om het minderen van suikers. Veel eten en drinken uit verpakkingen bevatten (verborgen) suikers. Probeer zoveel mogelijk voor natuurlijke producten te kiezen en bereid je eten zelf in plaats van uit een bakje. Door al die bewerkte voedingsmiddelen worden namelijk je smaakpapillen een soort van verdoofd. Dat komt door alle onnatuurlijke smaken en overvloed van suikers en zout, waardoor je steeds meer nodig hebt om je smaakpapillen dezelfde sensatie te bieden. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Je zult vanzelf merken dat wanneer je minder bewerkt en of kant – en- klaar eet, je na verloop van tijd meer dingen proeft die je nog nooit eerder geproefd hebt! En mocht je weer terugvallen in je oude patroon, zal je merken hóe chemisch en zoet alles smaakt.

  3. Wat het beste bij jou past

    Iedereen is anders en gaat ook anders om met veranderingen. Voor de een werkt in een keer alles skippen het best, voor de ander werkt het beter om langzaam af te bouwen. Kies de manier die het beste bij jou past en doe wat goed voelt. Houd er in ieder geval rekening mee dat je zeker een paar weken ‘zoet’ bent, voordat suiker uit je systeem is. Het duurt minstens een week voordat je merkt dat de drang naar suiker(rijk)eten afneemt. Je hebt iedere dag een beperkte hoeveelheid wilskracht te besteden. Hoe zuiniger je ermee omspringt, des te makkelijker het is om gezonder te eten. Met andere woorden: spaar je wilskracht. Stel jezelf niet bloot aan omgevingen waarin je omringd wordt door veel zoetigheid. Spaar je wilskracht voor de momenten waarop je het echt nodig hebt, zoals ’s avonds als je met jezelf onderhandelt over een wandeling naar de avondsupermarkt of een stuk fruit.

  4. Spice it up

    Ben je zo iemand die overal suiker of zoetstof bij doet voor een lekkerdere smaak? Probeer deze voortaan te vervangen door specerijen en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan vanillepoeder (bourbon), gember, nootmuskaat, pure cacaopoeder en natuurlijk niet te vergeten: kaneel. Kaneelpoeder is zoetig én supergezond. Met kaneelpoeder kun je je eten een lekkere zoete en kruidige smaak geven. Maar onthoud: het is geen suiker! Dus zul je je verwachting wat moeten bijstellen. Tip: door wat verse geraspte gemberwortel te mengen met wat (ceylon) kaneelpoeder, krijg je een middel die behoorlijk goed kan zoeten.

  5. Denk aan het resultaat

    Net zoals met sporten, werkt het motiverend wanneer je ziet wat het effect is op je lichaam. Merk je na een korte periode al verschil? Fitter, een betere huid, energieker en minder last van eetaanvallen en trek in zoete dingen? Prima! Ook je buik is erg blij wanneer die minder suiker binnenkrijgt. Winderigheid, een opgezette buik en buikkrampen. Veel mensen hebben er
    last van. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door gisting van suikers in onze darmen. Door het eten van te veel suikers, kunnen de darmflora en de spijsvertering verstoord raken en ontstaat er een disbalans.

  6. Sporten

    Om even terug te komen op het sporten. Je suikerbehoefte is na het sporten aanzienlijk lager! Sporten is een goede hulp bij het vermijden van suikerrijk eten en helpt
    ons lichaam vet verbranden. Lichaamsvet is een van de grootste boosdoeners als het gaat om de vraag naar suikers. Dus lekker veel sporten om die drang naar suiker tegen te gaan!

Ja. Het kan best lastig zijn als je flink verslaafd bent. Maar een kleine geruststelling; het is slechts tijdelijk. Suiker is ontzettend verslavend, maar ook ontzettend makkelijk om er weer vanaf te komen!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.