Bubbels baby!

Samen met de Taj Mahal in India, de 17e eeuwse grachtengordel in Amsterdam en Macchu Pichu in Peru heeft nu ook de Champagnestreek de status van werelderfgoed gekregen van UNESCO. Het gaat om de wijnhuizen, wijngaarden en wijnkelders. En om de unieke methode van het maken van mousserende wijnen op basis van tweede vergisting op de fles wat sinds de vroege 17e eeuw wordt toegepast.

Maar wat is dat dan champagne?

Cava, prosecco, cremant, spumante, blanc de blanc, vonkelwijn, sekt: allemaal namen voor mousserende wijnen. Toch is er maar een soort bubbels die geassocieerd wordt met luxe en weelde: champagne. En alleen bubbels uit de streek Champagne in Frankrijk én gemaakt volgens de methode traditionnelle mogen deze naam dragen. Een methode met wettelijke voorschriften voor oogsten, manier van snoeien, etc die al sinds de vroege 17e eeuw wordt toegepast.

De geboorteplaats van champagne wordt ook wel la champagne genoemd. Een wijnstreek in noord- Frankrijk. Met zo ongeveer als epicentrum de stad Reims waar veel gerenommeerde champagnehuizen gevestigd zijn die je kunt bezoeken.

Simpel gezegd is champagne een witte wijn die door extra gisting op de fles bubbels krijgt. Het wordt gemaakt van de druiven pinot noir, pinot mineur en chardonnay. Het proces gaat in twee fasen: de druiven worden geperst, de eerste gisting en vorming van alcohol ontstaat en zo heb je een eerste (stille) wijn. Dan gaat deze stille wijn met toevoeging van suiker en gist op de fles en de daarin ontstaande koolzuur blijft gevangen in de fles wat de champagne de beroemde bubbels geeft.

En hoe zit dat dan met gezondheid? Is champagne gezond?

Jazeker! Het is goed voor je hart!

Twee glazen champagne per dag zou goed zijn voor je hart en bloedsomloop, aldus onderzoek aan de Britse universiteit Reading. Het zit hem in de polyfenolen in de drank. Dit zijn antioxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen invloeden van buiten af. Je vindt polyfenolen normaal in rode wijnen en niet in witte. En laat het hem nou daarin zitten: dit ‘witte’ goedje wordt gemaakt van twee blauwe druiven soorten: pinot noir en pinot mineur. De gezondheidsvoordelen van rode wijn gaan dus ook deels op voor champagne. Goed voor je hart.

En ook goed voor je geheugen en tegen dementie

Wetenschappers van diezelfde Britse universiteit Reading hebben ook onderzocht dat drie glazen bubbels per week bijdragen aan het tegenwerken van het verminderende geheugen door ouderdom. Alsook het vertragen van het ontstaan van hersenaandoening als dementie. Het gaat om het fenolzuur in champagne wat in de druivensoorten pinot noir en pinot mineur gevonden wordt.

Ben je boven de 40? Dan heb je een extra reden om elke week een flesje bubbels los te trekken. Professor Spencer adviseert je twee tot drie glazen per week te drinken. Een boost voor je geheugen dus.

Matig drinken

Bubbels op zijn tijd mag dus best. Alleen wel met mate. Drink je meer? Dan gaat het de gezonde werking tegen.

Facebook actie
DEEL/LIKE & WIN
Deze prachtige fles champagne ”Bollinger Brut Special Cuvée” van La Bordelaise wijnen. Helder, lichtgeel van kleur met gouden kern. Een karaktervolle Champagne met veel elegantie en reserve. Bekroond met 93 punten van Wine Spectator en een zilveren médaille op de Decanter World Wine Awards.

bubbelswinactie

 

La Bordelaise Wijnen
Nieuwe Rijn 36
Leiden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.