Iedereen heeft weleens een keuze gemaakt waar hij of zij achteraf spijt van had. Je zou alles het liefst wel terug willen draaien om opnieuw die ene keuze te kunnen maken. Maar nee. Dat kan niet meer. Hoe kom ik nu van mijn gevoel van spijt af?

Spijt hebben is geen prettig gevoel. Spijt is wel een menselijk gevoel. Een gevoel dat verbonden is met het maken van keuzes. Keuzes die je maakt om iets wel te doen, maar ook keuzes die je maakt om dingen niet te doen. Uit onderzoek blijkt dat mannen over het algemeen meer spijt hebben van gemaakte keuzes op carrière gebied en vrouwen meer op het gebied van liefde en relaties. Tevens blijkt dat het gevoel van spijt een stuk hoger is, naarmate er op een bepaald levensterrein naar jouw idee meer keuzes zijn. Het aantal mogelijkheden om zelf vorm te geven aan je leven, daar is spijt in feite een bijproduct van. Dit geeft een hoger verantwoordelijkheidsgevoel en tevens grotere kans op gevoelens van spijt.

Tips & tricks om minder last te hebben van spijt:

  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Kijk naar de dingen die jij leuk vindt om te doen en die haalbaar zijn voor jou. Niet voor een ander.
  • Realiseer je dat je een keuze hebt gemaakt met wat je op dat moment weet en voelt. Dat je dit achteraf niet altijd als beste keuze ervaart kan. Dit komt dan omdat wat je wist bijvoorbeeld meer is geworden of je gevoelens ten aanzien van iets zijn veranderd. Wees je hier bewust van.
  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Stel realistische doelen. Niet alles kan perfect zijn. En probeer daarbij ook niet overal grip op te hebben. Het streven naar perfectie mag. Maar het is niet eerlijk richting jezelf om te verwachten dat je alles perfect moet doen en je zonder fouten maken door het leven kunt gaan.
  • Sta voor wie jij wilt zijn en handel hierna. Doe dus geen dingen die niet bij jou passen en wees hierin eerlijk naar jezelf en anderen. Pas je daarin dus ook niet aan naar verwachtingen van anderen.
  • Deal met emoties en irritaties. Spreek het vaker uit als je ergens mee zit en probeer het te relativeren. Uit ook je irritaties, zodat deze niet te hoog oplopen. Grote kans dat je in een ruzie alles er uit gooit en achteraf spijt krijgt.
  • Leg de focus op dingen die je al hebt en wat je al hebt bereikt. Laat daarin de dingen die nog moeten komen in de toekomst soms ook gewoon op je afkomen. Je weet niet hoe alles zal lopen, of als je die keuze maakt hoe dat gaat eindigen. Maar misschien is het wel heel erg leuk. Zo niet, dan heb je het in ieder geval een kans gegeven.
  • Kortom, spijt is een heel menselijk gevoel wat iedereen weleens heeft. Blijf je constant bewust dat je fouten mag maken. Het maken van fouten is niet erg, iedereen zal fouten maken. Negeer het gevoel van spijt niet, maar grijp het aan en beschouw het als voorwaarde om te kunnen leren en groeien.

Uit onderzoek blijkt dat…

studenten spijt - fizty

spijt_fitzy_magazine

hersenen

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.