Reden voor knallende kurken!

Samen met de Taj Mahal in India, de 17e-eeuwse grachtengordel in Amsterdam en Macchu Pichu. in Peru heeft nu ook de Champagnestreek de status van werelderfgoed gekregen van UNESCO. Het gaat om de wijnhuizen, wijngaarden en wijnkelders. En om de unieke methode van het maken van mousserende wijnen op basis van tweede vergisting op de fles. Iets dat al sinds de vroege17e eeuw wordt toegepast.

Maar wat is dat dan champagne?

Cava, prosecco, cremant, spumante, blanc de blanc, vonkelwijn, sekt: allemaal namen voor mousserende wijnen. Toch is er maar een soort bubbels die geassocieerd wordt met luxe en weelde: champagne. En alleen bubbels uit de streek Champagne in Frankrijk én gemaakt volgens de methode traditionnelle mogen deze naam dragen. Een methode met wettelijke voorschriften voor oogsten, manier van snoeien, maken etc die al 400 jaar wordt toegepast.

De geboorteplaats van champagne wordt ook wel La Champagne genoemd. Een wijnstreek in noord – Frankrijk met zo ongeveer als epicentrum de stad Reims. Hier zijn veel gerenommeerde champagnehuizen gevestigd die je ook kunt bezoeken.

Simpel gezegd is champagne een witte wijn die door extra gisting op de fles bubbels krijgt. Het wordt gemaakt van de druiven pinot noir, pinot mineur en chardonnay. Het gistingsproces gaat in twee fasen: de druiven worden geperst, de eerste gisting en vorming van alcohol ontstaat en zo heb je een eerste (stille) wijn. In deze fase heeft de champagne nog geen bubbels. Dan gaat deze stille wijn met toevoeging van suiker en gist op de fles en de daarin ontstaande koolzuur blijft gevangen in de fles wat de champagne de beroemde bubbels geeft.

Na 15 maanden op de fles, regelmatig gedraaid te worden zodat de gist cellen zich niet hechten aan de fles, vindt de degorgement plaats. De flessen liggen met de kurk naar beneden zodat gist bezinksel in de hals zakt. De hals wordt bevroren en ontkurkt, waardoor de gist prop eruit schiet. De fles wordt afgevuld met likeur d’Expedition: een mengsel van rietsuiker en oude champagne. En dan als laatst gaat de kurk erin en wordt deze vastgezet met het muselet.

Suiker in champagne?

Brut nature, extra brut, brut, sec, demi sec, doux: Al deze termen zeggen iets over het suikergehalte in de fles. Tot 1850 bestonden er alleen zoete champagnes pas daarna is de brut populair geworden wat nu de meest gangbare champagne is. Naast dat de suiker nodig is voor de vorming van de koolzuur doet het ook iets met de smaak. Des te minder suiker, hoe droger de smaak. En hoe meer suiker hoe zoeter natuurlijk. Het suikergehalte varieert van 0 tot 3 gram suiker per liter bij Brut Nature tot meer dan 50 gram suiker per liter bij een doux champagne.
En hoe zit dat dan met gezondheid? Is champagne gezond?
Jazeker! Champagne is goed voor je hart.

Twee glazen champagne per dag is goed zijn voor je hart en bloedsomloop, aldus onderzoek aan de Britse universiteit Reading. Het zit hem in de polyfenolen in de drank. Dit zijn antioxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen invloeden van buiten. Je vindt polyfenolen normaal in rode wijnen en niet in witte. En laat het hem nou daarin zitten: deze witte godendrank wordt gemaakt van twee soorten blauwe druiven: pinot noir en pinot mineur. De gezondheidsvoordelen van rode wijn gaan dus ook op voor champagne. Goed voor je hart!

Ook goed voor je geheugen en tegen dementie.

Wetenschappers van diezelfde Britse universiteit Reading hebben ook onderzocht dat drie glazen bubbels per week de verminderende werking van het geheugen door ouderdom tegengaan. Het
vertraagt ook het ontstaan van hersenaandoeningen als dementie. Dat komt door het fenolzuur in de champagne dat wordt gevonden in de druivensoorten pinot noir en pinot mineur. Ben je boven de 40? Gefeliciteerd! Je hebt dan extra reden om elke week een flesje bubbels los te trekken. Professor Spencer adviseert je twee tot drie glazen per week te drinken. Een boost voor je geheugen dus.

Geschreven door:
Nina Weijermars
alotofwining.nl

Titel

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.